Издателство Артлайн Студиос преиздаде поредица от заглавия на Кен Фолет

...
Издателство Артлайн Студиос преиздаде поредица от заглавия на Кен Фолет
Коментари Харесай

"Скандалът Модиляни" - в преследване на изгубения шедьовър

Издателство Артлайн Студиос преиздаде поредност от заглавия на Кен Фолет и по този начин даде опция на нови читатели да се срещнат с фамозния английски създател на престъпни романи и киносценарии.

Романът „ Скандалът Модиляни “, който излезе още веднъж в превода на Пенка Стефанова, ни въвлича в динамична история от света на изкуството. Героите са доста, показани в блиц подиуми в друга конюнктура, в Англия, Франция и Италия, на шумни всемирски събития и в затънтени селца. Това, което поражда като инцидентно скимване на една студентка, задвижва поредност от случки с последици, които раздрусват цялото съсловие на художници, търговци, фалшификатори и ценители на изобразителното изкуство в английската столица.

В търсенето на една изгубена картина, нарисувана от Амедео Модиляни под въздействието на опиати в нехарактерен за него жанр и нюанс, се включват хора, водени от разнообразни цели. Изкуството за един е орис, за различен – средство за облага, за трети – път към бленувания триумф, кариера и популярност. Както и в доста други поприща, не постоянно индивидът с максимален гений получава най-голямото самопризнание. Действието се развива през 80-те години на ХХ век, само че става явно, че създателите срещат същите компликации, които са измъчвали техните прародители и в зората на века, а евентуално и постоянно. 

За разлика от изкуството технологиите остаряват с трогателна експедитивност. Описаните автомобили; телефоните и изключително непрекъснатата приложимост на пощенски услуги будят трогване. Например най-сигурният метод бързо да скриеш компрометиращи фотоси е да ги сложиш в плик, да му залепиш марка – с каквито постоянно разполага всяко домакинство, и да го пуснеш в пощенска кутия. Интересно какво ли схващат и си показват най-младите читатели, когато се сблъскат с сходен миг в повествованието.

Отделните епизоди в романа са навързани рехаво, те са като поредност от фрагменти, снимани от кинооператор и инсталирани малко безгрижно. Героите са толкова многобройни и се появяват толкоз ненадейно и за малко, че на моменти е мъчно да се ориентираме кой кой е. Все отново има и някои изключително ярки лица, да вземем за пример свещеникът, който се появява единствено един път, само че към него витае присъща атмосфера, а разсъжденията и съмненията му са по този начин симпатични, че се запечатва в паметта. Симпатиите на повествователя се усещат от детайлите, както и от перипетиите, които постанова на героите си. Издирването на шедьовъра е обвързвано с пътувания, увъртане, превъзмогване на културни разлики и преосмисляне на полезности и цели.

Другата сюжетна линия – за художниците, които смачкват фасона на най-успешните и високомерни галеристи, като им продават имитации, въпреки и с идеална цел, също е занимателна и изпълнена с обрати. През комично забързаното деяние прозират съществени въпроси за смисъла на творчеството.

Това, което липсва, е повече история за самия Амедео Модиляни, по тази причина бихме ви предложили да запълните тази празнота с някой филм за онази ера. Аз го направих с „ Модиляни “ от 2004, с прелестен Анди Гарсия в ролята на гениалния художник.

 

" Скандалът Модиляни ", Кен Фолет

превод Пенка Стефанова, изд. „ Артлайн Студиос “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР