издържа много по-дълго време при по-ниски температури и това е

...
издържа много по-дълго време при по-ниски температури и това е
Коментари Харесай

Ниските температури през есента поддържат вируса по-дълго жив


устоя доста по-дълго време при по-ниски температури и това е една от аргументите последните седмици, със захлаждането, да имаме доста повече случаи на инфектирани. Това пояснение даде в ефира на Канал 3 вирусологът доцент Любомира Гломб. По думите й атмосферните условия са измежду многото фактори, спомагащи за внезапния скок на нови случаи.

Преди няколко дни излезе една научна обява, съгласно която полуживотът на вируса при 27°C той е към час и половина, само че при 10°C той става към 24 часа, сподели доцент Гломб.

Ниската дисциплинираност при някои хора обаче спомага още повече. Те искрено пренебрегваха противоепидемичните ограничения, акцентира вирусологът.

Доц. Гломб изясни още, че преболедувалите заболяването построяват имунитет, само че антитела не могат да се открият в организма им в границите на 5-6 дни. При по-леките случаи съществуването на антитела е по-малко. И въпреки всичко, занапред ще се натрупат данни в тази посока, тъй като имаме единствено 10 месеца на събиране на информация, сподели вирусологът.

Контактните на болен човек да бързат да се тестват, тъй като 99,9% пробите им в пъвите дни ще бъдат открицателни. Карантината, обаче, е наложителна и неслучайно тя е 10 дни, тъй като науката е достигнала до извода, че в границите на това време човек е в положение да прояви признаци, ако е възпален.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР