Изчислителна техника. Така е наречена една цяла секция в богатата

...
Изчислителна техника. Така е наречена една цяла секция в богатата
Коментари Харесай

Защо през 80-те са наричали България Япония в Европа

Изчислителна техника. Така е наречена една цяла секция в богатата експозиция на Националния политехнически музей в София.

Евгения Петкова, организатор в отдел "Фондове, реституция и консервация " споделя пред екипа на документалната поредност "5 минути София ":

"Едно от най-впечатляващите математически открития в действителност са числата. В началото са боравили с пръстите на ръцете и на краката си. Измислили са бройните системи. В следствие се появява десетичната бройна система и човешката еволюция и напредък потеглят напред. "

Най-ценният експонат на Секретния фонд

Събрани са артефакти, които демонстрират развиването на историята на смятането – от антични принадлежности като абак и рабош, през сметала и механични касови апарати до електронните калкулатори, поради които през 80-те години на предишния век България постоянно е наричана Япония в Европа.

Елка-6521 е произведение на софийския цех „ Електроника”.

Когато излиза на пазара през 1965 година, в света има единствено две други електронни сметачни машини. Едната е британска, а другата – създадена в Япония.

Българската Елка-6521 e следващият опит да се механизира смятането.

Националният военноисторически музей - български храм на безсмъртието

Това е значителен калкулатор с железна кутия и 16 платки. Тежи цели 8 кг и половина. Но за разлика от другите два модела този може и да пресмята корен квадратен. За пръв път в света!
 Димитър Шишков Димитър Шишков
Оригиналният логаритъм на коренуването е дело на Димитър Шишков.

Калкулаторът е осъществен с транзистори с 16-разредни регистри и поради своите качества се приема добре на пазара. Затова през 1966 година е основан Централен институт по изчислителна техника, чиято цел е да се заеме с създаването на серия калкулатори.

Най-трагичният подарък в новата българска история

"Може да се каже, че нашите инженери, които са се обучавали по това време във висшите ни учебни заведения са били на извънредно високо равнище ", споделя Евгения Петкова.

По поръчка на швейцарска компания през 1974 година е създаден първият български джобен електронен калкулатор "Елка 101 ". От този модел 50 хиляди броя са създадени единствено за Швейцария. Между 1971 – 1985 година България изнася калкулатори за над 480 милиона лева

Част от тази същата неповторима българска история е и проектирането и производството на компютри.

В сбирката на Политехническия музей е изложен евентуално най-култовия – една от първите модификации на компютър "Правец ".

Той е с дребен екран, който по-късно ще стане тв приемник "София 31 ". Дело е на инженер Иван Марангозов, създал първия български личен компютър ИМКО-1.

В музейната експозиция е поместена и една специфична книга.

Историята на един трезор и страж на предишното на днешните български земи

Това е управление за работа с компютър "Правец ", писано от инж. Марангозов и колектив. По-интересното е, че върху книгата стои подпис от самия Джон Атанасов.

Двамата титулувани като компютърни татковци се срещат на кибер конференция във Варна.

Този артефакт е едно скъпо удостоверение за сериозния български принос към началото на международната компютърна и изчислителна техника.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР