Изчезва ли породата източнобалканска свиня, от която се правеше прочутата

...
Изчезва ли породата източнобалканска свиня, от която се правеше прочутата
Коментари Харесай

Уникалната за България порода източнобалканска свиня е пред изчезване

Изчезва ли породата източнобалканска свиня, от която се правеше фамозната смядовска луканка? Може ли да се възроди поминъкът, давал прехранване на генерации хора епохи наред? Шуменският край, изключително Веселиново и Смядово, бяха известни с големите стада животни. След епидемията от африканска чума по свинете те чезнат. Останала е малобройна популация, само че задоволителна ли е, с цел да се резервира породата?

Има още няколко запалянковци, които не престават да поддържат този занаят, въпреки в много минимални размери. Районът в Смядовско, където бяха единствените стада от черни свине, може да остане единствено със славата си. Но сърцатите хора там не престават да поддържат породата поради поколенческата връзка. Божил Петков от село Веселиново споделя с болежка за погубеното му от африканската чума стадо.

За умъртвените животни стопаните са получили обезщетение, което се пресмята въз основата брой животни, килограми, умножени по коефициент или приблизително сред 2 и 2.30 лева на кг. Сумите са получени, следва заплащане на умъртвените животни през 2021 година, тъй като африканската чума продължава да покосява, сподели Радостина Донева, ръководител на Асоциацията за отглеждане и предпазване на източнобалканската свиня.

Породата би трябвало да се резервира, освен тъй като е от аборигенен вид. Според Донева, би трябвало да има национална тактика.

Но по какъв начин ще се опази породата, откакто за нея няма пазар, няма лицензирани кланици и ред други предпоставки.

През 2008 година популацията от диви свине е била 55 000, след африканската чума са оживели 300. Свиневъди, които отглеждат тази порода, желаят интервенция от страната за запазване на генетичния декор, като се изследва опитът на Испания и Португалия за опазване на редките породи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР