Избухналото напрежение в Казахстан е следствие на хибриден процес, част

...
Избухналото напрежение в Казахстан е следствие на хибриден процес, част
Коментари Харесай

Кой стои зад напрежението в Казахстан - анализ на Валери Тодоров

Избухналото напрежение в Казахстан е разследване на хибриден развой, част от който са и разширяващите се несъгласия сред някогашния президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев и сегашния Касим-Жомарт Токаев.

Това съобщи в " Говори в този момент " журналистът Валери Тодоров, дълготраен сътрудник на БНР и Българска национална телевизия в Москва.

Според него непринудено зародилите митинги са прекомерно добре проведени. Това е разрешило на протестиращите за негативно време да овладеят основни позиции като остарялата резиденция, летища и места, от където могат да се снабдят с оръжие.

В същото време по данни на управляващите в Казахстан към 1000 добре готови бойци ислямисти са влезнали в страната от Киргистан и Узбекистан и са се включили към протестиращите.

Валери Тодоров посочи, че Казахстан е страна с младо население и с доста огромна безработица - над 20%. Тези фактори основават огромни маси от млади и небогати хора, които елементарно се поддават на операции.

Той добави, че Казахстан е на девето място в света по находища на невъзобновяеми източници, преди всичко по експорт на естествен уран и на второ място в света по рандеман на биткойни.

В страната обаче съществува голямо обществено разслоение – има доста небогати хора и доста богати. Минималната работна заплата е към 100 $, а междинната – към 600 $.

Според Валери Тодоров огромна част от настояванията на протестиращите са неосъществими, тъй като не дават отговор на икономическите прогнози за региона.

Относно навлизането в страната на миротворчески сили от Русия, Валери Тодоров счита, че по този метод Москва си връща контрола над тази страна, с която има голяма граница, а и в нея живее огромна съветска диаспора.

По думите му се задават структурни промени в сигурността в целия район на Средна Азия и протичащото се в Казахстан не е единственият признак за това.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР