Избухна пореден спор около паметник на културата. Този път става

...
Избухна пореден спор около паметник на културата. Този път става
Коментари Харесай

Васил Божков иска да вдигне още един етаж на Телефонната палата

Избухна следващ спор към монумент на културата. Този път става въпрос за Телефонната палата в столицата.

Тя следва да порасне от 6 на 7 етажа, като се надстрои покрива. За това сигнализира от „ Спаси София”. От гражданската организация дефинират това като „ грозна бутафория”.

Сградата е благосъстоятелност на предприемача Васил Божков, който я купил от БТК против 17 милиона евро предходната година. Идеята му е да я трансформира в културен център с музей. Преди това – ремонт, в това число и на течащия покрив. „ По-грозно от това не може да наподобява, просто би трябвало да бъде поправен, ремонтиран. Няма да има надстрояване, ще има смяна на покривните линии”, твърди арх. Николай Симеонов.

Идеята е покривът от скатен да стане мансарден – като на пощата.

Сградата е издигната през 1939 година по план на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Първата телефонна палата в България е предпазен монумент на културата. Фасадата й щяла да се резервира, настояват от културното министерство.

Столичната община одобрила плана още преди две седмици без доста звук. „ В тази постройка ще се прави музей, огромна зала и административна част. Считам, че това е един добър образец за опазване на тези сгради”, разяснява основният проектант Здравко Здравков.

След две години Васил Божков възнамерява да изложи в обновената Телефонна палата персоналната си сбирка от над 3 хиляди антични предмети и картини.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР