Избраният за подуправител на Здравната каса проф. Момчил Мавров каза,

...
Избраният за подуправител на Здравната каса проф. Момчил Мавров каза,
Коментари Харесай

Нов зам.-шеф на Касата, шефът – пред отстраняване

Избраният за подуправител на Здравната каса проф. Момчил Мавров сподели, че не е разпитван нито от ДАНС, нито от други служби, каквато информация изнесоха в Народното събрание при разискването на кандидатурата му от ППДБ. Те и Българска социалистическа партия гласоподаваха срещу кандидатурата на проф. Мавров.

Пред публицисти във връзка избирането си от Народното събрание Мавров сподели:

„ Аз съм удовлетворен от оказаното ми доверие, само че дали съм удовлетворен, че съм определен по този метод, бих споделил, че съм със смесени усеща, защото имаше много дълъг спор и много неща се споделиха в залата. Доволен съм от оказаното ми доверие да бъда подуправител на Националната здравноосигурителна каса. Това е самопризнание за мен. За първи път чух, че лобирам за частни лечебни заведения и за конфиденциален отчет на ДАНС неотдавна от публикация във вестник „ Капитал “ и в този момент за повторно в пленарна зала. Никога не съм чувал преди този момент за това, нито съм бил викан за информации, мнения, пояснения по някакъв подобен случай “.

Депутатът Цончо Ганев сподели, че в пленарната зала са били отправени обидни реплики сред Делян Пеевски и Кирил Петков:

„ Коментираме ли, че тъкмо в този спор Кирил Петков почна да споделя на Пеевски, че той повече по този начин няма да продължава, при което Пеевски го напсува и му изясни, че ще продължава и оня си подви опашката и излезе. Това чухте ли го? Не го чухте. Но ние го чухме. Това се случва сега. И ние от „ Възраждане “ считаме, че те би трябвало да си вървят. След това да бъдат подведени под правосъдна отговорност„.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък сподели, че така наречен „ сглобка “ няма да бъде съборена поради избора на подуправител на НЗОК Момчил Мавров, макар че ППДБ не си е изпълнило уговорката да поддържат кандидатурата на ГЕРБ, както от ГЕРБ сторили за техния шеф на Касата.

„ Имаме сътрудник, който доста държи на мъжката дума, само че през днешния ден те демонстрираха, че на тази мъжка дума не може да се разчита и неслучайно групата ми се възпротиви през днешния ден. Аз желаех да ги извадя от залата. Не желаех да участваме в това поругаване, в случай че щете, на Народното събрание, единствено че те се съпротивиха, тъй като споделиха: 

„ Това е контрактувано и те не могат повече на най-голямата партия да споделят: „ Няма да имаш зам.-министър, няма да имаш зам.-управител. Всичко ще сме ние “. Е, щом ще сте вие, бъдете си„, разяснява Борисов.

Спорът сред парламентарните групи стартира с това кой е позволил точката да влезе изключително в дневния ред на Народно събрание, а най-после се стигна до взаимни обвинявания в корупция и закани за премахване на шефа на Касата.

Срещу изключителното включване на точката за избор на подуправител на Здравната каса с „ срещу “ и „ въздържал се “ се оповестиха от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, Българска социалистическа партия и самостоятелният народен представител Радостин Василев.

В зала Кирил Петков влезе в изострен спор с ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски и заместника му Йордан Цонев. Десислава Атанасова се опита да ги успокои.

„ Такива думи и такива взаимни обвинявания сред Пеевски и Петков, че просто това не може да продължава като ръководство на страната, изключително когато става въпрос за опазване на здравето, за 8 милиарда. Ясно е, че не можете да си ги разделете. Излезте на открито и се разберете като мъже “, разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от трибуната.

Спорът прерасна във взаимни обвинявания до такава степен, че двама представители на ръководещите Васил Пандов от ППДБ и Тома Биков от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили показаха опасения за стабилността на ръководството.

„ За страдание, дебата по отношение на избора на управителни органи на Националната здравноосигурителна каса, още веднъж слага под въпрос активността на нашата легислатура, както и много значими решения„, разяснява Пандов.

От ППДБ упрекнаха „ Възраждане “, че са дали своят вот за включване на точката в дневния ред и по този начин са дали опция да бъде определен.

„ Имат съвършената опция веднага, сега, да подадат оставката на държавното управление. В знак на митинг против включването на тази точка. За следващ път даваме опция на това държавно управление, на тази групировка, да се освободят от оковите на Движение за права и свободи и на ГЕРБ„, отговори водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

Росица Пандова от ППДБ съобщи, че има подозрения, че името на Мавров е забъркано в корупция.

„ Професионалната биография на проф. Мавров е извънредно добра, само че до мен доближи информация, че има прокурорско следствие и аз бих желала да знам има или няма такова “, съобщи Пандова.

В отговор Костадин Ангелов от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили съобщи, че номинираният от ППДБ шеф на НЗОК Станимир Михайлов е попълнил декларация с погрешно наличие за цената на закупен парцел и по тази причина, че не е ипотекиран. Не е подал и декларация в ДАНС по тази причина кой е крайният притежател на ръководеното от него сдружение. Затова Ангелов се закани:

„ Много скоро тази неточност ще бъде поправена, доста скоро, според процедурата на Народното събрание за премахване на шефа на Касата, щом толкоз доста казвате, че той е почтен. Не, не е почтен “.

Депутатите удължиха времето на пленарното съвещание до гласоподаване на точката за избор на подуправител на Касата, като в последна сметка кандидатурата мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и 4 от Възраждане.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР