Избраният с листата на ГЕРБ евродепутат от СДС Александър Йорданов

...
Избраният с листата на ГЕРБ евродепутат от СДС Александър Йорданов
Коментари Харесай

СДС и БСП се сблъскаха в Европарламента

Избраният с листата на ГЕРБ евродепутат от Съюз на демократичните сили Александър Йорданов изиска през днешния ден пред Европарламента Русия да се извини на България, че я е нападнала през септември 1944 година и е открила комунистически режим. Дебат за " Изопачаването на европейската история и паметта за Втората международна война " стана мотив за български конфликт в Страсбург. Евродепутатът от Българска социалистическа партия Петър Витанов съобщи, че изопачаването на историята е поощрение за неофашизма в Европа.

Мнозина от изказалите се европейски депутати нападнаха Русия и нейния президент Владимир Путин, че хвърлят отговорност за началото на войната освен върху Хитлер, само че и върху някои западни страни от антихитлеристката коалиция, а също и върху Полша, която е първата жертва на нацистката експанзия. Някои избраха да употребяват израза " Пакт Хитлер-Сталин ", а не същинското му име " Пакт Рибентроп-Молотов ", с цел да отвръщат репликата на Путин, че за разлика от западните ръководители, подписали дружно с фюрера през 1938 година " Мюнхенското споразумение ", Сталин в никакъв случай не се е срещал с Хитлер. Съветският съюз неведнъж бе посочен като подпалвач на Втората международна война дружно с нацистка Германия, каквато е позицията на Полша по този въпрос.

Александър Йорданов сподели: " Русия дължи опрощение освен на Полша и балтийските страни, само че и на България. България се опълчва на съветската хибридна война в Европа. Надявам се, че няма да има европейски водачи, които да отидат на 9 май на парада в Москва ". Петър Витанов репликира незабавно след него, че в квалифицираната резолюция не се загатва фашизма, и изрази неодобрение, че се премълчава " Мюнхенското споразумение ". " Това възражда неофашизма, на който би трябвало да се противопоставим ", сподели той.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР