Изборният кодекс ще създаде невъобразим хаос на местния вот. Тази

...
Изборният кодекс ще създаде невъобразим хаос на местния вот. Тази
Коментари Харесай

Стоил Цицелков: Изборният кодекс ще създаде невъобразим хаос на местния вот

Изборният кодекс ще сътвори немислим безпорядък на локалния избор. Тази прогноза направи пред БНР Стоил Цицелков, някогашен ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

" Има недомислици, които би трябвало незабавно да се оправят. Голямата битка в България е на локалните избори. Там се коли и беси. Там чакаме доста сменени протоколи, следен и корпоративен избор ".

Той разкритикува депутатите, че са излезли във почивка преди да решат толкоз значими проблеми.

В навечерието на локалните избори група самостоятелни специалисти оферират съответни рекомендации за възстановяване на изборния развой в страната.

 

Повод за това са данни в окончателния отчет на Организацията за сигурност и съдействие в Европа и на Бюрото за демократични институции и права на индивида, регистрирани въз основа на наблюденията върху извършените на втори април предварителни парламентарни избори.

" Ако някои от тези рекомендации се ползват, то е на парче и доста конюнктурно и комфортно ", изясни Стоил Цицелков в предаването " 12+3 ".

Основна рекомендация е да има необятно публично разискване, както и да не се вършат внезапни промени и такива на парче, уточни специалистът.

" Трябва да се стартира с по-добро образование на СИК. Да се сътвори лист с към този момент подготвени хора.

Искаме всичко да бъде основано на експертни оферти. Такива се вършат и сега. Необходимо е първо да се направи разбор на технологията на гласоподаване. Не смятам, че би трябвало да имаме два метода на гласоподаване. И хартията, и машината могат да дадат доста положителни резултати при добра организация и бистрота "

Цицелков обаче счита, че от направените оферти политиците още веднъж ще си изберат единствено неща, които са им потребни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР