Изборният ден започна в 7 часа. Няма регистрирани сериозни нарушения

...
Изборният ден започна в 7 часа. Няма регистрирани сериозни нарушения
Коментари Харесай

ЦИК: Изборният ден започна с проблеми с машините и закъснели членове на СИК

Изборният ден стартира в 7 часа. Няма регистрирани съществени нарушавания на публичния ред преди началото на изборите.

Изборният ден стартира умерено. Всички изборни секции на територията на страната са отворили и работят , съобщи пред ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.

На 11 места в страната са подадени сигнали за проблеми с машините и съответните секции са минали на гласоподаване с хартиени бюлетини. Сред тях са секции в Стара Загора, Свищов, Ловеч, Пазарджик, Варна, Шумен, Русе.

На две места в страната отварянето на секции се е забавило с 15-20 минути поради закъснели членове на СИК. Постъпили са две тъжби против решения на ЦИК, с които са направени промени в съставите на секционните комисии отвън страната.

В една изборна секция в Турция изборният ден не е почнал в точния момент поради липса на кворум, само че към сегашния миг тя към този момент също работи.
Камелия Нейкова прикани жалбите и сигналите за изборни нарушавания да бъдат подавани към Районните изборни комисии, тъй като изпращането им напряко в ЦИК забавя обработката им.

Първи данни за изборната интензивност се чакат след 11 часа.

В цели области има проблеми в обособени секции. Там, където не може да се реши казусът, и машината не може да проработи, ще се премине към хартиено гласоподаване, прибавиха още от ЦИК.

София

Точно в 7.00 стартира изборният ден на предварителните парламентарни избори в София. В столичното 127 СОУ „ Иван Денкоглу “ секциите отвориха. Всички членове на секционните изборни комисии дойдоха в точния момент.

Двама души бяха най-нетърпеливи за гласоподаване, другояче коридорите на учебното заведение в този ранен час бяха празни.

Изборният ден стартира в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа. Ако в този час пред секциите има чакащи хора, гласуването може да бъде удължено с 1 час.
Над 1600 секции са разкрити в столицата за вота в трите многомандатни региона на изборите.

23-ти МИР включва регионите „ Изгрев “, „ Красно село “, „ Лозенец “, „ Младост ", „ Панчарево “, „ Студентски “ и „ Триадица “, секционните изборни комисии са 631. От тях шест са преносими. Във всички секции ще се употребяват машини, единствено в две секции в 23-ти изборен регион ще се гласоподава с хартиени бюлетини, в една в регион „ Панчарево “ и в една в регион „ Студентски “.

24-ти МИР сплотява регионите „ Възраждане “, „ Искър “, „ Кремиковци “, „ Оборище “, „ Подуяне “, „ Сердика “, „ Слатина “ и „ Средец “. В този регион ще се гласоподава в 628 секции. Шест са разкрити в лечебни заведения и в Централния затвор. В 485 секции ще се гласоподава с машини, а в 143 секции ще има по две машини.

25-ти МИР включва „ Банкя “, „ Връбница “, „ Илинден “, „ Красна поляна “, „ Люлин “, „ Надежда “, „ Нови Искър “ и „ Овча Купел “. Там към 350 хиляди имащи право на глас ще гласоподават в 505 секции. 4 са за хора с увреждания, а 8 са в лечебни заведения.

Броят на гласоподавателите по изборни описи общо в страната е 6 602 990 души.

Благоевград

Изборният ден в 3 ОУ в Благоевград стартира, в учебното заведение са ситуирани 10 секции. Броят на гласоподавателите в 28 СИК са 611, машината работи, сподели ръководителят й Евелина Лачева. За първите 15 минути в секцията правото си на глас упражниха трима души, опашки за в този момент няма пред нито една от 10-те секции.
Общият брой на откритите секции на територията на област Благоевград е 561, секциите с машинно гласоподаване са 448, а гласоподавателите са 314 772 души. В 108 секции ще се гласоподава с хартиени бюлетини, главно в селата.

Казанлък

Избирателните секции в Казанлък отвориха порти тъкмо в 7.00 часа. Общо 90 са секциите, в които жителите ще могат да гласоподават. Разкрита е и секция в МБАЛ " Д-р Христо Стамболски “, има и преносима СИК, в която ще могат да гласоподават хората с увреждания. В Община Казанлък ще има 8 секции, които са с под 500 гласоподаватели, за които СИК са в състав до 7 членове, и 82 секции с над 500 гласоподаватели, за които СИК е в 9-членен състав.

Стара Загора

Тази заран в 9-а секция в Стара Загора , която се намира в главното учебно заведение в квартал " Самара ", изборният ден не стартира в 7 часа, поради щета в машината за гласоподаване. Вотът се реализира с хартиени бюлетини.

Всички останали секции са почнали изборният денят обикновено, заяви ръководителят на РИК - Кристиян Баджаков. Няма постъпили тъжби и сигнали за нарушаване на изборното законодателство.

270 са претендентите, които се борят за 11 мандата в 27 МИР - Стара Загора. 287 хиляди и 15 са жителите, които имат право на глас на днешните предварителни парламентарни избори. В 363 от общо 493 секции на територията на региона се гласоподава с машини, като в 73 от тях има по две устройства. 139 хиляди и 77 души имат право на глас в община Стара Загора. Общо разкритите секции в общината са 212. 150 са секциите в града, 54 в селата. 4 са преносими секции.

Хасково

Изборният ден в Хасково започва обикновено. Всички секции са отворили в точния момент. От локалния РИК обявиха, че на никое място не е имало проблем с машините. Близо 230 000 са гласоподавателите в Хасковска област, които ще гласоподават в 478 секции. 345 от секциите са с над 300 гласоподаватели и в тях ще се гласоподава с машина. В най-големите 15 секции ще се гласоподава с по две машини. Подвижните секции са 12, като 405 души са декларирали да гласоподават в преносими кутии.

Сливен

Изборният ден в област Сливен стартира в спокойна конюнктура. Към 07.00 часа през днешния ден секционните пространства и съдържащите се в тях материали и машини са предадени на СИК. До този миг няма данни за прояви, които биха заплашили естественото осъществяване на изборите. 287 чиновници на ОДМВР-Сливен и РДПБЗН-Сливен, са директно ангажирани с защитата на изборните места. Оперативни дежурни групи и дежурни елементи на ОДМВР-Сливен дават отговор за реда и спокойствието в района. Екипи на „ Пътна полиция ” правят надзор по пътна сигурност. Служителите на бранш „ Български документи за идентичност “ в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица издават и в днешния ден удостоверения на жители с изгубени, откраднати или развалени персонални карти, с цел да могат да упражнят правото си на глас. Охраната на изборните пространства през миналата нощ протече обикновено.

Враца

Изборният ден стартира умерено. Няма съществени нарушавания в деня за размисъл, регистрираха от Общинската изборна комисия във Враца. Наложи се РИК да заместват членове от СИК по гледище на политическите партии и обединения. 151 000 души имат право на глас в днешния ден в региона. На територията на региона ще се гласоподава в 229 секции с машини, в 63 - с хартия, формирани са 24 преносими секционни комисии. Разкрити са 9 спомагателни секции в домовете за остарели хора, лечебни заведения и в пандиза. Започната е работа във всички секции.

Велико Търново

Изборният ден за предварителните парламентарни избори стартира обикновено и във Велико Търново. Пред урните към този момент имаше първи искащи за гласоподаване.
" Гласувах за най-точните хора ", разяснява първият гласуващ. " Депутатите би трябвало да са почтени и да обичат България ", добави мъжът, който гласоподава тъкмо в 7.01 ч.
" Крайно време е да се оправи тази България. Всеки глас е значим. Новите депутати би трябвало да могат да оказват помощ на бедните хора, и на дребния бизнес ", разяснява ранобудна дама, която също гласоподава рано.

" Като виждам, че едни и същи лица от остарялото Народно събрание ще влязат и в новото Народно заседание, нищо положително не чакам ", разяснява мъж, пристигнал също рано да гласоподава.

Смолян

В Смолянска област изборният ден стартира в спокойна конюнктура. Няма регистрирани съществени закононарушения или нарушавания на публичния ред преди началото на изборите. Предприети са всички нужни ограничения за застраховане на сигурността, пожарна сигурност и обезпечаване на умерено протичане на изборния ден. В изборните пространства не се позволяват въоръжени лица и такива, носещи предмети, рискови за живота и здравето. Служителите на Министерство на вътрешните работи обезпечават външната защита на изборните места. При нужда се намесват за възобновяване на реда, в случай че за това има решение на съответната изборната комисия.

Кърджали

Спокойно стартира изборният ден. Над 262 хиляди са гласоподавателите в Кърджалийска област. 542 са секциите, в които ще се гласоподава в района. В 344 от тях ще се гласоподава машинно. 41 са преносимите изборни секции. Броят на тези преносими секции се е нараснал.

Бургас

В най-големия изборен регион - Бургаският, изборният ден стартира обикновено. Право да гласоподават имат 360 000 души. Разкрити са 744 изборни секции, 593 са с машинно гласоподаване, а 611 са машините.

Видин

Изборният ден във Видин стартира обикновено. Всички изборни секции са отворили в точния момент. Председател на една СИК не е пристигнал, тъй като е със строшен крайник. А секретар на СИК се е обадил, че е болен. Близо 83 000 души имат право на глас във Видин. 257 са секциите, в 126 от тях ще се гласоподава машинни.

Плевен

Гласуването в плевенското село Буковлък, където са най-големите секции в региона, стартира тъкмо в 7 часа.
ЦИК изиска втора машина за две от секциите, защото в едната са над 1100 имащите право на глас, а се допуска, че ще има огромен интерес.

Варна

Малко над 400 000 са гласоподавателите във Варненска област. 649 са изборните секции, от които в 541 има машини. Доставени са и 405 000 хартиени бюлетини. 8 мобилни секции ще поемат гласуването на трудноподвижните хора. Изборният ден стартира без проблеми. В секция във Варненския квартал Владиславово машина е дала недостатък още през вчерашния ден при тестовото ѝ включване. Изписала е, че изборният ден не може да стартира. Затова там минаха на хартиени бюлетини.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР