Изборните правила отново предизвикаха скандалиНа 17 ноември след 18-часово заседание,

...
Изборните правила отново предизвикаха скандалиНа 17 ноември след 18-часово заседание,
Коментари Харесай

Защо се скараха депутатите?

Изборните правила още веднъж провокираха кавги

На 17 ноември след 18-часово съвещание, траяло до дребните часове на деня, правната комисия на Народното събрание поддържа връщането на хартиената бюлетина и одобри промени в Изборния кодекс. Това стана причина за напрежение сред парламентарните групи, както и за митинги. За измененията гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, които ги поддържаха и на първо четене в Народното събрание, предава.

Вчера, след три съвещания на председателския съвет, 5 парламентарни групи, без групите на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", реализираха единодушие изборните правила да бъдат включени в днешното пленарно съвещание. Влизането им в зала още веднъж провокира кавги сред депутатите. За четири часа и половина диспути те одобриха само наименованието на законопроекта.

Кои промени в Изборния кодекс провокираха напрежение?

В среднощния си маратон правната комисия одобри над 100 оферти. Част от тях са:
Заличава се регион „ Чужбина ”;Увеличава се броят на нужните заявки за разкриване на секции зад граница от 40 на 100;ЦИК усилва състава си от 15 на 25 души и ще се трансформира след всеки парламентарен вот;Общественият съвет към ЦИК престава да съществува;Тъмните стаички се заменят с паравани.
Мнозинството в правната комисия утвърди предлагането на Българска социалистическа партия за връщането на смесената форма на гласоподаване - с машина и с хартиена бюлетина. За гласоподаваха всички 12 представители на така наречен коалиция " хартиена бюлетина " - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а срещу бяха 11-те депутати от " Продължаваме Промяната ", " Демократична България ", " Възраждане " и " Български напредък ".

Предложението на " Продължаваме Промяната " за обособени секции, в които да се гласоподава или на машина, или с хартия не събра нужната поддръжка. Предложението на Движение за права и свободи за цялостна анулация на гласуването със сегашните машини беше подкрепено единствено от представителите на Движението.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още:
Секционните комисии да не предават на Районните изборни комисии записващите механически устройства от машинното гласоподаване, а разписката от машината, която до момента служеше за контролни цели, да се смята за бюлетина от машинно гласоподаване. Така сумирането на резултатите няма да се дефинира от машините, а от членовете на Секционните комисии, които ще преброяват бюлетините.При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение, само че то няма да се записва на електронен притежател.Сред признатите оферти е и основаването на звено за ръководство на машинното гласоподаване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене, по предложение на " Демократична България ", само че ГЕРБ внесоха промяна преди второто, в която бяха заличени думите " електронно гласоподаване ".
Реакции на парламентарните групи

От " Продължаваме промяната " считат, че с признатите промени протоколите, които секционните изборни комисии ще попълнят, стават доста дълги и комплицирани, а това е риск от допускането на още повече неточности.

ГЕРБ-СДС желаят промяна на методиката, с която се афишират хартиените бюлетини за недействителни.

" Продължаваме промяната " се надяват Българска социалистическа партия да размишления за хартиената бюлетина. Според Асен Василев, с държанието си да поддържа тези промени Българска социалистическа партия торпилира диалозите за държавно управление с " Продължаваме промяната " при възможното връчване на втори изследователски мандат.

С друго решение, по предложение на " Възраждане " съставът на ЦИК се усилва от 15 на 25. Мотивът на вносителите е, че по този начин всички парламентарно показани групи ще бъдат съразмерно показани в комисията.

По предложение на ГЕРБ-СДС отпадна Общественият съвет към ЦИК.

Общественият съвет към ЦИК е основан през 2014 година и в него членуват 16 неправителствени организации, които са записали наблюдаващи на изборите. Като задачата на основаването му е обезпечаване на бистрота, либералност и почтеност на изборния развой.

Гласуваните промени станаха причина за протест на пленарните съвещания от Политическа партия и Демократична България и за митинг пред Народното събрание. Двете парламентарни сили отхвърлиха да поддържат внасянето им за второ четене и настояха за основаване на краткотрайна комисия, която в границите на един месец да структурира нужните промени в Изборния кодекс.

Заради напрежението към измененията в изборното законодателство водачът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи да се отсрочи със седмица гласуването им в пленарната зала. Призова депутатите си да се свържат с " Продължаваме Промяната " и " Демократична България " и, в случай че те към момента не са внесли план за основаване на краткотрайна комисия, която да работи по измененията в ИК, да станат вероятно и съвносители. Дори предложи от ГЕРБ да отдръпват част от признатите от комисията промени, като закриването на публичния съвет към ЦИК и регион “Чужбина “.

В същото време водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова твърдо съобщи, че левицата няма да се откаже от хартиената бюлетина. От " Продължаваме Промяната ” обявиха, че няма да осъществят втория мандат, в случай че измененията в Изборния кодекс не бъдат изтеглени или отхвърлени в пленарната зала. От Движение за права и свободи са твърдо на позиция, че хартиената бюлетина би трябвало да бъде върната.

Кои оферти влизат за второ четене в зала?

Част от предложенията на ГЕРБ, които влизат за дефинитивно гласоподаване в пленарната зала, са да отпаднат тъмните стаички, а гласуването с хартия и с машина да се прави единствено зад заслон.

Друго предложение е да има видеонаблюдение при преброяването в края на изборния ден. Новото е, че този път броенето ще се снима.

На " Демократична България " за необятно наличен код и всеки със заявление до ЦИК да може да получи информацията, както и основаване на звено в Комисията, което да обслужва напълно въпросите, свързани с машинното гласоподаване.

След съвещанията на председателския съвет е реализирано единодушие измежду болшинството да се прокара и предлагането от машинното гласоподаване да има хартиена бюлетина, която да се подпечатва от секционната изборна комисия и която най-после да се брои.

ГЕРБ се отхвърлят от закриването на Обществения съвет, от отпадането на регион " Чужбина " и смяна от 40 на 100 заявки за откриване на секция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР