Изборите за парламент свършиха. Резултатите горе-долу са ясни, както и

...
Изборите за парламент свършиха. Резултатите горе-долу са ясни, както и
Коментари Харесай

Изборите свършиха, време е за коалиции |

Изборите за парламент свършиха. Резултатите почти са ясни, както и вероятните управнически обединения.

При обработени 75,69% протоколи “Продължаваме Промяната ” има 25,34%, ГЕРБ-СДС - 22,43%, Движение за права и свободи - 13,68%, Българска социалистическа партия - 10,35%, “Има подобен народ ” - 9,74%, Демократична България - 5,92% и “Възраждане ” - 4,97%.

Следва привикване на парламент и договаряния за коалиция

Следващите стъпки са разказани в Конституцията. Сега Народно заседание би трябвало се свика от президента най-късно един месец след избирането на парламент. Президентът Румен Радев към този момент разгласи, че няма да бави свикването.

След това, след съвещания с парламентарните групи, президентът ще разпореди на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление. 

Прогнозата на “Маркет линкс ” по предварителни данни, е че „ Продължаваме промяната “ ще разполага със 66 народни представители. ГЕРБ-СДС ще има 58, Движение за права и свободи - 36, Българска социалистическа партия – 27 депутати, „ ИТН “ - 25, „ Демократична България “ – 15, а „ Възраждане “- 13 депутати.

Вариант 1 - Кабинет на Политическа партия

Вече е ясно, че претендентът за министър председател на Политическа партия ще бъде Кирил Петков. За да бъде определен, са нужни 121 гласа в пленарна зала или 50%+1 гласа, в случай че не  всички 240 депутати са в залата. Политическа партия и Демократична България неведнъж са изявявали желанието си за следизборна коалиция, само че двете партии ще имат единствено 81 гласа. Друга поръчка на Политическа партия беше, че няма да се коалират с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Дори и да прибавим депутатите на Българска социалистическа партия или Има Такъв Народ, няма да се съберат 121 гласа нужни за болшинство, а нова управническа коалиция ще е допустима единствено с 4 партии, т.е. с Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. Четирите парламентарни групи събират 133 места в Народното събрание. Не е ясно обаче дали обединението е допустима, по-скоро не е. Демократична България и най-много антикомунистическата ДСБ, която е част от обединението Демократична България, едва ли може да допусне да бъде в една коалиция с Българска социалистическа партия. Има Такъв Народ в предходния парламент също демонстрираха “фобия ” от коалиране и сключване на общи документи. Така стигаме до по-вероятната формула, държавно управление на малцинството. Имайки поради странното гласоподаване по основни планове показващо зависимостите на Българска социалистическа партия в предходния парламент и непредимото държание на Има Такъв Народ, които изчегъртваха наред можем да заключим, че ще се разчита на плаващи болшинства. Тук към този момент идва силата и отровата на Движение за права и свободи - в поддръжката. А ГЕРБ ще покажат уменията си в “троленето ” употребявайки процедурите в парламентарния устав в което ГЕРБ сподели забележителни триумфи, до момента в който беше “опозиция ” в предходните два къси парламентарни сезона. Така, че животът на идващия Народното събрание и кабинет, в случай че бъде основан по тази формула няма да е дълъг и по никакъв начин няма да е лек.

Варианти 2 и 3 - кабинети на ГЕРБ и Движение за права и свободи

И Движение за права и свободи и ГЕРБ към този момент дадоха да се разбере, че биха взели участие в диалози за коалиция. Бойко Борисов през вчерашния ден даде откровенна оферта към Политическа партия, мислейки си към оня миг, че ГЕРБ води. Ако Кирил Петков и Асен Василев не съумеят да основат кабинет мандатът ще стигне до Борисов. Той също отхвърли опцията за коалиция с Движение за права и свободи, а всички останали партии заявяват отвращение за коалиция с Борисов. Така този вид остава малко евентуален, както и идващият - държавно управление с мандат на третия - Движение за права и свободи. Но политическите уменията на Движението не би трябвало да бъдат подценявани. 

Тъй като по конституция президентът е задължен да даде мандат на първата и втората по резултат мощ и на трета по собствен избор, теоретично е допустимо мандатът за сформиране на държавно управление да стигне и до четвъртата мощ - Българска социалистическа партия. Това обаче няма да промени аритметиката и предразсъдъците сред партиите. 

И отново избори

Процедурата с консултациите и мандатите лишава до два месеца. Ако до януари нямаме държавно управление, новият президентът, който най-вероятно отново ще се споделя Румен Радев, ще би трябвало отново да насрочи избори за след два месеца и да назначи следващият длъжностен кабинет. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР