На среща на Асоциацията за контрол на въоръженията Гутериш подчерта,

...
На среща на Асоциацията за контрол на въоръженията Гутериш подчерта,
Коментари Харесай

В ООН призоваха да не се използва ИИ за контрол на ядрени оръжия

На среща на Асоциацията за надзор на въоръженията Гутериш акцентира, че светът е на ръба на евентуална нуклеарна злополука, сравнима с най-мрачните дни на Студената война.

„ Ние сме на острието на ножа “, сподели той, акцентирайки възраждането на нуклеарния шантаж и отслабването на интернационалните съглашения, предопределени да предотвратят потреблението и разпространяването на нуклеарни оръжия.

Гутериш прикани за световно разоръжаване и особено прикани нуклеарните сили да управляват този развой. Той също по този начин прикани Съединени американски щати и Русия да възобновят договарянията за надзор на въоръженията и да се спогодят за нов контракт за стратегически оръжия (СТАРТ).

Гутериш напомни „ мъртвата ръка “ - руската автоматизирана система за нуклеарен отговор, която можеше да изстреля нуклеарни оръжия, даже в случай че командният център беше погубен. Той акцентира, че такива системи, основани на логаритми и ИИ, могат да доведат до пагубни последствия.

Гутериш заключи, че всяко решение за потребление на нуклеарни оръжия би трябвало да остане в ръцете на хората, а не на бездушните машини.

„ Докато съществуват...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР