Изборите за нов президент на Израел ще се проведат днес

...
Изборите за нов президент на Израел ще се проведат днес
Коментари Харесай

Израел избира нов президент

Изборите за нов президент на Израел ще се проведат през днешния ден на скрито гласоподаване на съвещание на Кнесета (парламентът на страната), предава БГНЕС. 

Има двама претенденти, които ще се борят за президентското място: ръководителят на еврейската организация за Израел " Сохнут " от 2018 година Ицхак Херцог и Мириам Перец - втората жена претендент за президент в историята на страната, която получи през 2018 година влиятелната премия на Израел за нейния принос за " подсилване на израелския дух ".

Мандатът на настоящия президент Реувен Ривлин изтича на 9 юли. По закон изборът на негов правоприемник за идващия седемгодишен мандат би трябвало да се организира не по-късно от 30 дни преди тази дата.

Според закона претендентите за президент трябваше да бъдат номинирани единствено от сегашни депутати до 19 май и всеки от тях трябваше да получи поддръжката на най-малко 10 парламентаристи. Президентът се избира от Кнесета посредством скрито гласоподаване за седемгодишен мандат и не може да бъде преизбиран. Победителят би трябвало да получи 61 депутатски гласа.

Според закона президентът на Израел разпорежда на един от членовете на Кнесета да образува държавно управление въз основа на резултатите от парламентарните избори, а също по този начин извършва представителни функционалности, подписва признати закони и има право да помилва наказани.

Междувременно израелската съпротива  има период до среднощ да завърши окончателните договаряния за съставяне на съдружно държавно управление, което да постави завършек на 12-годишния мандат на Бенямин Нетаняху като министър-председател.

Съгласно изборното законодателство на страната, 28-дневният мандат на опозиционния водач Яир Лапид да образува болшинство, като се съюзи с други партии, завършва в сряда.  Ако не успее, Нетаняху може да получи политически избавителен пояс под формата на предварителни избори, напомня вестник ``Гардиън``.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР