Изборите в началото на октомври наближават и всички партии треска

...
Изборите в началото на октомври наближават и всички партии треска
Коментари Харесай

Защо Тристан и Изолда не се взеха?

Изборите при започване на октомври наближават и всички партии тресчица ги тресе в очакване на тежката дума на Негово Величество Избирателя. Висока температура, бълнуване, от време на време халюцинации - това са присъщи проявления на треската, които не подминават и политиците, броящи дните до деня на вота.

Прави усещане, че млади политически организми, които по принцип би трябвало да са с по-висок имунитет - като " Продължаваме промяната " наприме, също падат жертва на треската. 

Бившият министър председател и партиен водач на Политическа партия Кирил Петков разгласи, че седем месеца те са се учили и в този момент към този момент знаят по какъв начин да ръководят. И евентуално ще се явят на изборите по-мотивирани и с по-ясна концепция по какъв начин и с кого да ръководят.

Тази подготвеност е симпатична и заслужава поддръжка, най-малкото тъй като колцина са водачите и изобщо политиците, които с ръка на сърцето си признават, че са били табула раза в ръководството на страната? И изчезналите им до момента познания ще придобият с опит - горчив, само че нужен...

Своеобразният политически наивитет на Политическа партия обаче като че ли си остава дълготраен родилен белег на партията. Доказателство за усещането, че към момента им следва дълъг път в натрупването на опит, са последните изявления на знакови лица от партията.

Разпознаваемият като началник на парламентарната група на Политическа партия и неслучил се началник на Българска народна банка Андрей Гюров, който даже беше спряган и за вътрешен министър, неотдавна съобщи, че съществува опция за обединение с " Демократична България " за общо явяване на изборите. Изборният кодекс го разрешава до 27 август, сподели Гюров. " Дали ще има предизборна или следизборна коалиция - за  всички е ясно, че Демократична България и Политическа партия ще ръководят дружно в един предстоящ миг ", посочи той. И додаде, че занапред следва Политическа партия да вземат решение по въпроса.

Такава опция обаче не съществува и юристите в Политическа партия би трябвало да го знаят. Не 27 август, а и Великден да пристигна, такова обединение на към този момент регистрирани обединения в ЦИК, не може да се случи. Гюров да огледа какво написа в чл.127 от Изборния кодекс /ИК/:     (2) Всяка партия може да взе участие във всеки обособен тип избор единствено в една коалиция.

 

А пък в член 140.  се прецизира, че  " партиите, образували коалиция за присъединяване в избори въз основа на общо решение, показват в Централната изборна комисия заявление за регистрация не по-късно от 45 дни преди изборния ден ".

Тоест за осъществуването на обединението, за която приказва Гюров, периодите, разказани в ИК, към този момент са изтекли.

Единственият късмет на политическите Тристан и Изолда да се слеят е разказан в Глава " Промени в състава на коалиция " в ИК, чл.144, в който се показва, че за това е належащо те да изоставен записаните към този момент в ЦИК обединения и ръка за ръка да тръгнат към успеха. За тази опция им остават тъкмо 32 дни преди вота...

" Това значи, че " Демократична България “ и " Продължаваме промяната "  не могат да се обединят, само че всички партии от едната коалиция могат да се трансферират в другата ", отбеляза зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Демонстрира се предпочитание младите да се вземат (макар че никой не им пречеше да го създадат и досега). 

Видният представител на коалиция " Демократична България " ( ДБ) Владислав Панев вещо изясни на 18 август, че не чака обособена партия от обединението „ Демократична България “ да се причисли към „ Продължаваме промяната “. " Не чакам партия по партия да се причисляваме. Възможен вид е всички партии, само че дано не спекулираме “, съобщи Панев, уточнявайки, че ръката на Демократична България към момента е протегната. И по този начин, може би до момента в който увисне във въздуха.                                      

Вярно е, че любовта прави хората слепи, но чак такава обич, неистово теглеща към обединение с обекта на възприятията, не сме виждали. Дотолкова слепи, че да не виждат буквата на закона, при съществуването на толкоз правна юридическа мисъл и в двете обединения?!

Колкото до въпроса за какво не го направиха до момента, да си напомним думите на Банко, героят от кино лентата " Мъжки времена ": едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш. Любовта на Банко бе невъзможна, тъй като неговата чест не го позволяваше. 

Кое не разреши на Политическа партия и Демократична България да се коалират - не желаеха, не можеха, или трето и четвърто?

Седмици наред хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов всеки ден обясняваха какъв брой е нужна и вярна една предизборна коалиция сред Политическа партия и Демократична България.  От своя страна ПП все намираше някакъв благовиден претекст да отсрочи отговора, смятайки, че сама ще притегли по-голяма външна страна, а съпредседателите ѝ Кирил Петков и Асен Василев са уверени, че тя ще е първата политическа мощ на изборите.

В четвъртък от Политическа партия най-накрая изплюха камъчето: " Демократична България " остава наш натурален сътрудник и съдружник по пътя към смяната в страната ".

Уважаваме решението на " Продължаваме промяната ", само че продължаваме да имаме вяра, че само огромно обединяване на демократичните сили може да подсигурява сформиране на устойчиво болшинство, декларират от Демократична България.

А в случай че те въпреки всичко пожелаят  да създадат следизборна коалиция, със съответното съглашение, и с концепцията взаимно да ръководят, в действителност могат. Последната дума обаче ще е на Негово Величество Избирателя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР