Изборите не са инструментът, който ще свърши работа. Те няма

...
Изборите не са инструментът, който ще свърши работа. Те няма
Коментари Харесай

Не политическо малоумие тласка към избори и блокиране на НС. Това е интересът на управлявалите до вчера |

" Изборите не са инструментът, който ще свърши работа. Те няма да накарат водачите да се държат като възрастни хора, а не като дребни деца. Трябва вътрешнопартийна дипломация, с цел да се стигне до излаз. Изборите няма да накарат някой да прояви диалогичност. Разум би трябвало, с цел да си спомнят тези хора защо бяхме определени ", съобщи Арман Бабикян от " Изправи се БГ! Ние идваме " в изявление за Българска национална телевизия тази заран във връзка компликациите пред съставянето на държавно управление.

Предстои президентът да връчи трети мандат до петък, откакто първите две политически сили - " ИТН " и ГЕРБ - не сформираха държавни управления.

" Зациклилите договаряния " сред парламентарните обединения Бабикян разяснява по този начин:

" Не могат да се държат като нацупени моми и единият да споделя: " Ох, аз повече няма да договарям, щото той, Иванчо, ме съобщи ". Кога се е клел в теб? Ако се беше клел в теб, нямаше да се явява настрана на избори. Така че, в случай че може, да се държат като по-възрастни.

Вярвам, че тези хора са задоволително рационални. Ако не създадат тази крачка, значи, че не политическото безумие ги е тласнало в тази посока, а други претекстове. И тук към този момент приказваме за нещо доста съществено. Това значи, че по този начин нареченото задкулисие, за което от доста месеци приказваме насам, има сметка да няма парламент в България и старт-стоп системата на Народното събрание да бъде натискана през 10 дни, през 20 дни, през 30 дни, тъй като единственият, единственият държавен орган, който организира промени, е Народното събрание. Не президентът, не Министерски съвет, не основният прокурор, не който си щете. Тези, които понижават данъци; тези, които би трябвало да модернизират разпоредбите за правене на бизнес в България; тези, които би трябвало да гласоподават за смяна на правосъдната система и за промените в нея (...) - това е органът, който създава промяната. И когато непрестанно го спираш с всевъзможни малоумни или рационални причини, значи статуквото резервира своите позиции. То остава недокоснато. Никой нищо не може да му направи. Говоря ви за хората, които до през вчерашния ден ограбваха страната и създаваха големи олигархични, мощни, съсредоточени точки за въздействие. Тези хора управляваха до през вчерашния ден. И тези хора нямат никакъв интерес да се трансформират разпоредбите в България, никакъв! "

На въпрос през Има Такъв Народ ли задкулисието прокарва интереса си Бабикян отвърна:

" Не знам през кого, само че фактът, че по този метод стопира българският парламент, има няколко хипотези. Всяка от политическите сили може да е функционалност на тези хипотези, само че непрекъснатото прекъсване на Народното събрание значи прекъсване на промяна, вдишване на мирис за тези хора, опция да се реконструират, с цел да посрещнат идващ удар . Хората не желаят подобен тип власт. Докато Народното събрание бива спиран, до момента в който ни занимават с кой ще е в Министерския съвет, кой ще е министър на земеделието, за какво не харесваме перчема на другия... Всъщност някой непрестанно блокира Народното събрание ".

Бабикян е убеден, че нов кръг договаряния преди връчването на третия мандат е по-добър вид от безмълвие и " престрелки ". За него би трябвало да се сътвори държавно управление " при всички положения ", " само че - посочи той - отговорността е на спечелилия ". С други думи, " без партията на господин Трифонов това няма да се случи ".

Депутатът обърна внимание и на това какъв брой неуместно наподобява " драмата " на това кой с кого се е скарал на фона на сериозните проблеми. " Хората изобщо не ги интересува кой какво мислел за другия. Пенсионерите няма да имат по 50 лв.. Какво ще вършат по границата хората? ", попита той.

На упрека от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че партиите не можели да се месят в пълномощията на президента и да споделят на кого да връчи третия мандат - думи, с които тя отхвърли диалози, Бабикян отвърна, че в никакъв случай не е ставало въпрос за такова нещо. " Всички знаят, че президентът дава мандата. Аз съм го живял това - когато огромното ОДС се разцепваше на доста крила, Софиянски, Бакърджиев, Михайлова. Общо взето, най-мразени бяха тези, с които до скоро си бил. И след това - идеологическият съперник. Горе-долу нещо такова виждаме в Българска социалистическа партия сега. "

На въпрос дали " острието " в този момент е ориентирано против Мая Манолова той не отговори непосредствено, а с думите: " Това е развой против всички, които са се изронили от Българска социалистическа партия и сред остатъка от партията, която също беше доста по-голяма в миналото. Същият развой. Гледал съм го. Много е печален този развой ".

От седмици в общественото пространство се приказва за държавно управление с къс мандат, да вземем за пример до пролетта. Попитан за какво и за какво е бил закрепен възможния му живот на 7 месеца депутатът изясни:

" Някой реши, че е доста значимо да се прескочи зимата, КОВИД рецесията, да се посрещне мигрантската вълна, високите цени на енергоносителите и да се стигне до пролетта, смятайки, че нови избори напролет ще отпушат системата. Не съм сигурен, че това е по този начин, само че въпреки всичко е някакво краткотрайно решение на рецесията или преместването й за по-късно, или най-малко несъвпадението й с президентските избори. Може би по тази причина е зародила тази догадка. "

Бабикян предизвести, че комуто и да бъде даден третият мандат, съставянето на кабинет ще бъде мъчно, " само че би трябвало да се положат доброжелателни старания. Обратното е насмешка с хората, непрестанно да ги натирваме към урните, с цел да получим един и същи резултат. Това е за психиатрия ".

Той се подигра и на първите по брой депутати политически сили - Има Такъв Народ и ГЕРБ:

" Като виждам по какъв начин върви бодрата опозиционност в Народното събрание, имам възприятието, че никой не е на власт. И ГЕРБ, и Има Такъв Народ са в съпротива. Удивително! Ако желаете, да решим, че ние двамата с вас (интервюиращата го водеща на утринния блок по Българска национална телевизия - бел. ред.) сме на власт, най-малко да има на кого да са съпротива. По едно време се объркаха и взеха решение да са съпротива на Кирил Петков. Голяма нелепост! "

В " Изправи се БГ! Ние идваме! " не са обсъждали въпроса за идните президентски избори, симпатизират на президента Румен Радев и по-скоро не считат да издигат собствен претендент.

" Не мислим за президентски избори, не сме взели такова решение. Симпатиите ни са по-скоро към настоящия президент, само че да вършим сходен диалог в случай, че няма декларирани кандидатури, някак си е малко рано. Не мисля, че сме задоволително огромни, с цел да издигаме претендент. Не съм сигурен, че има смисъл да се издига претендент, тъй като предишното, за което говорихме - в лицето на властта на Борисов, среща един доста сериозен конкурент, в лицето на Румен Радев ", сподели Бабикян.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР