Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет

...
Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет
Коментари Харесай

МОН счете избора на Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет за невалиден

Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ е придружен от редица нарушавания и неизяснени условия. Установени са пропуски във връзка с свикването на Общото заседание и процедурата на неговото избиране.

Това е единствено част от изводите от направената инспекция по предписание на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, формирана вследствие на постъпили в МОН сигнали и тъжби за избора на декан, извършен на Общо заседание на Медицинския факултет в края на месец юни.

Комисия в МОН изиска от висшето учебно заведение цялата налична документи и в детайли се срещна с нея.

По отношение на квотите в състава на Общото заседание Комисията откри, че са спазени условията на Закона за висшето обучение, само че откри пропуски в процедурата.

От предоставените от СУ документи не може да се откри дали всички членове са били известени по електронната поща за идното Общо заседание и дали, в случай че бяха известени и бяха се записали, нямаше да повлияят на резултатите от извършените избори.

При осъществяване на инспекцията би следвало да е прибавен лист на записаните на 23.06.2023 година членове на Общото заседание на МФ на СУ. Такъв не е бил прибавен, а би послужил, като доказателство за кворума – 101 регистрирани, който се твърди, че е бил налице при някои от гласуванията.

Това кара Комисията да се съмнява дали въобще е имало подобен кворум.

Що се отнася до поканата за Общото заседание, наподобява, че има противоречие в уведомленията по отношение на мястото на осъществяване - в началото била посочена " Аулата на Болница " Лозенец ", след което мястото е променено на " Аулата на СУ " - ректорат.

Документите не разкриват дали всички членове са били известени за промяната на мястото.

Изводът от инспекцията е, че са налице обилни нарушавания в процедурата по привикване на Общото заседание на МФ на СУ, извършено на 23.06.2023 година, заради което Комисията смята свикването му за незаконосъобразно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР