Изборът на компания, която да построи два нови блока на

...
Изборът на компания, която да построи два нови блока на
Коментари Харесай

Ядрените мощности на АЕЦ Козлодуй изостриха спора на ГЕРБ и ДПС с ПП-ДБ

Изборът на компания, която да построи два нови блока на атомната електроцентрала (АЕЦ) „ Козлодуй “ , провокира нови разногласия в ръководещото болшинство.

Това стана в четвъртък, когато ГЕРБ и Движение за права и свободи желаеха Народното събрание да реши с кои компании ще се договаря за новите нуклеарни мощности. Предложението точката да влезе в дневния ред не беше подкрепено от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ ( ПП-ДБ ) и отпадна. Това докара до рецензии от водача на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски .

Новите нападки идват на фона на напрежение сред обединенията в ръководещата коалиция ГЕРБ и ПП-ДБ. Във вторник ПП-ДБ за общи цели до края на мандата им. Борисов. На същата позиция застана и глобеният за корупция от Съединени американски щати Пеевски, чиято партия не взе участие в държавното управление, само че го поддържа.

В четвъртък Борисов сподели, че е отчаян от ПП-ДБ. По думите му тяхното решение да провалят разискването на градежа на АЕЦ „ Козлодуй “ не е добър знак.

Пеевски се причисли към тези рецензии, като сподели, че „ изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят сега плана за нуклеарна централа “.
Защо се спори за АЕЦ „ Козлодуй “
За градежа на новите мощности на АЕЦ „ Козлодуй “ аплайват пет компании. В сряда парламентарните комисии по енергетика и околна среда обсъждаха с кои от тях да се стартират договаряния.

Делян Добрев от ГЕРБ и Станислав Анастасов от Движение за права и свободи настояха да се договаря единствено с една южнокорейска компания и това да се гласоподава от Народното събрание още тази седмица. От ПП-ДБ не бяха съгласни и желаеха в договарянията да влезе и американска компания, като приканиха да не се бърза.

И двете оферти бяха импортирани за разискване в Народното събрание. ГЕРБ и Движение за права и свободи поддържаха предложение те да се прегледат още в четвъртък, само че депутатите от ПП-ДБ гласоподаваха с „ въздържал се “. Така точката не влезе в дневния ред.

Решението за градеж на седми и осми блок на АЕЦ „ Козлодуей “ на ПП-ДБ и ГЕРБ през октомври 2023 година През декември Народното събрание на двата нови блока на централата.
Напрежението измежду ръководещите
Напрежението измежду обединенията, които поддържат държавното управление, потегли от контракта, препоръчан от ПП-ДБ на ГЕРБ за общи политически цели. В него е разказано по какъв начин и по кое време да се създадат смени в управлението на регулаторните органи и профилираните служби. Много от тях се ръководят от хора с от дълго време изтекли мандати.

От ПП-ДБ оферират постовете в регулатори да бъдат равно разпределени сред тях и ГЕРБ и претендентите да не бъдат ярки политически фигури. От ПП-ДБ споделиха, че в случай че този контракт не бъде признат, ще поддържат провеждането на предварителни парламентарни избори.

В сряда Борисов насочи рецензии към контракта и сподели, че предварителните избори са „ логически свършек “ на обединението с ПП-ДБ.

В четвъртък Пеевски също разкритикува концепцията за „ делкане “ на регулаторите. Той нападна персонално съпредседателя на Демократична България Христо Иванов и сподели, че „ олигархията желае да завладее страната “.

В отговор Иванов сподели, че „ казусът е, че Движение за права и свободи желаят да бъдат прикрит сътрудник на ГЕРБ “ в разпределянето на регулаторите и са срещу концепцията да има ясни правила и политическа отговорност.

Той добави, че още вижда път към договаряния и общи решения, вместо към предварителни избори, и прикани да се разговоря „ съществено и отговорно “.

„ Дори да отидем на избори, отново ще би трябвало да вземем тези решения “, сподели Иванов.

Депутатката от ГЕРБ Деница Сачева също се изрече срещу контракта, като го назова „ тюрлюгювеч “. Това се случи ден откакто вицепремиерката и министър на външните работи от ГЕРБ Мария Габриел сподели, че и назова протичащото се „ политическа търговия “.

В четвъртък Лена Бориславова от Изпълнителната комисия на ПП-ДБ сподели, че може да се сформира нов контракт за общи цели след възможни договаряния с ГЕРБ.

Подобна позиция изрази съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков , който прикани от ГЕРБ да предложат различен контракт или дружно с ПП-ДБ да трансформират настоящия.

При откриването на съвещанието на Министерския съвет министър председателят Николай Денков сподели, че е обикновено разискването на значими политически въпроси да стартира „ с преден конфликт на хрумвания “, само че по-късно страните би трябвало „ да седнат на масата за договарянията “.

Миналата година ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за общо ръководство на ротационен принцип. Идеята беше Денков от ПП-ДБ да бъде министър председател в продължение на 9 месеца, след което да го смени Мария Габриел от ГЕРБ. Тази ротация следва при започване на март.

След август 2023 година Движение за права и свободи закупи водеща роля в ръководещото болшинство, а Делян Пеевски стартира да се изявява като представител на държавното управление, макар че не взе участие в него.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР