Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ проправя пътя

...
Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ проправя пътя
Коментари Харесай

Франция и Германия загърбват Тръмп и ухажват Байдън

Изборът на Джо Байдън за президент на Съединени американски щати проправя пътя за подсилване на единството сред Европа и Съединените щати за посрещане на световните провокации на 21-ви век, в това число възхода на Китай, пишат во обща публикация в " Монд " министрите на външните работи на Франция и Германия Жан-Ив Льо Дриан и Хайко Маас.

Европа и Америка би трябвало взаимно да измислят нови трансатлантически връзки. Има незабавна потребност да преосмислим нашето партньорство в светлината на разтърсванията, които в този момент прекрояват света, надграждайки върху дълбоките и дългогодишни връзки, които ни сплотяват към общи полезности и общи ползи, пишат двамата министри.

" Франция и Германия желаят да работят дружно с бъдещия президент Джо Байдън и бъдещата вицепрезидентка Камала Харис, които споделят нашите убеждения по отношение на цената на интернационалните партньорства и другарството сред Съединени американски щати и Европа.  Има доста неща за коригиране, не престават те. От четири години (мандатът на Доналд Тръмп - б.р.) интернационалната среда се утежнява. Изборът на Джо Байдън проправя пътя за подсилване на трансатлантическото единение против автократи и страни, които се стремят да утвърдят своята власт на инат на интернационалния правов ред или районните салда. Но кардиналната неотстъпчивост, несъмнено, не изключва разговора и съдействието. "

„ Надяваме се, че Съединени американски щати и Русия ще могат да удължат новия контракт СТАРТ след февруари 2021 година “, се споделя в взаимното изказване на двамата министри.

Договорът СТАРТ сред Русия и Съединени американски щати влезе в действие на 5 февруари 2011 година Ако не бъде удължен, няма да има съглашение или интернационален инструмент в света, ограничаващи арсеналите на най-големите нуклеарни сили.

На 16 октомври съветският президент Владимир Путин предложи да се удължи договорът СТАРТ най-малко за една година без спомагателни условия. Според него спомагателното време дава опция за осъществяване на смислени договаряния. Съединените щати обаче отхвърлиха тази оферта поради несъгласието с предлагането за незамразяване на бойните глави. Договорът е в сила 10 години (до 5 февруари 2021 г.), в случай че не бъде сменен преди тази дата с следващо съглашение. Той може да бъде продължен за не повече от пет години (т.е. до 2026 г.) по взаимно единодушие на страните.

" Знаем, че Китай ще остане във фокуса на външната политика на Съединени американски щати при администрацията на Байдън. За нас той е по едно и също време сътрудник, съперник и съперник. Следователно имаме интерес да формираме обединен фронт, с цел да отговорим с прагматизъм на неговото подсилване, като в същото време запазим каналите за съдействие, които са ни нужни, с цел да се надигнем дружно с Пекин против световните провокации на пандемията и климбатичните промени.

Всичко това е допустимо единствено в случай че Съединени американски щати и Европа работят дружно и се координират, изключително по въпроса за правата на индивида, цифровата инфраструктура и търговията. Също по този начин призоваваме Съединените щати да се върнат към общ метод към Иран , с цел да можем дружно да подсигуряваме, че иранската нуклеарна стратегия е ориентирана единствено към мирни цели.

Също по този начин ще би трябвало да начертаем обща линия по отношение на държанието на Турция , която основава огромни проблеми в Източното Средиземноморие и другаде. И най-после, ще би трябвало да се борим дружно против тероризма и радикализацията. "

Двамат министри припомнят, че и Европа не е същата , тъй като преодоля зависимостта си от Съединени американски щати. " През последните четири години (годините на Тръмп - бел. р.) Европа също се промени: ние станахме по-силни. Днес европейците към този момент не просто питат какво може да направи Америка за тях, а на първо място какво би трябвало да създадем сами, с цел да защитим личната си сигурност и да изградим по-балансирано трансатлантическо партньорство, тъй че тези две измерения към този момент са неразделни. Всъщност през последните няколко години предприехме значими стъпки в построяването на европейския ни суверенитет. Разработваме общи качества за защита и сигурност, които също служат за подсилване на Европейския съюз и НАТО. От Сахел до Близкия изток, преминавайки през Средиземно море, Близкия изток и Персийския залив, Европа към този момент поема нараснала отговорност за сигурността на районната си среда. "

" Приветстваме намерението на Джо Байдън за идното завръщане на Съединени американски щати към Парижкото съглашение за климата и към Световната здравна организация . Искаме да забележим това като насочна точка на трансатлантическото партньорство ", пишат двамата министри.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР