Избирателната активност в страната към 10.00 часа е 6,88 процента,

...
Избирателната активност в страната към 10.00 часа е 6,88 процента,
Коментари Харесай

Отменят машинното гласуване в 7 секции в страната

Избирателната интензивност в страната към 10.00 часа е 6,88 %, като са дали своят вот 439 088 души. Това е малко по-ниска изборна интензивност от предходните избори за Европейски парламент през 2014 година, когато към 10.00 часа тя е била 7,62 %, сподели пред публицисти Александър Андреев, член и представител на Централната изборна комисия. Най-висока изборна интензивност към 10.00 часа има в Кърджали - 19,91 %, най-ниска е във Варна - 5,51 %.

Подадените в ЦИК тъжби и сигнали към този момент са 27. От тях жалбите са 7, сигналите 20. Те главно са за организацията на гласуването, а пет са за машинното гласоподаване. Има сигнали за предизборна пропаганда и за изявления в обществените мрежи.

Към момента в седем секции е прекъснато машинното гласоподаване, заяви Александър Андреев. Прекратено е машинното гласоподаване в по една секция във Видин, Кърджали, Дупница, Своге и Хасково. Причината е проблем с техниката за практикуване правото на глас. Вотът на тези, които са дали своят вот машинно преди повредата на устройствата, ще бъде зачетен.

В Кърджали и Перник две от машините не са проработили. По-рано стана ясно, че в 29-та изборна секция във Видин машината за гласоподаване не работи и там няма да може да се гласоподава машинно. В други три секции е имало закъснение, само че в последна сметка гласоподавателите са получили опцията да пуснат електронна бюлетина.

Подадени са сигнали за закъснение при отварянето на изборните секции в Перник, Кърджали, Добрич, Пазарджик, заяви представителят на Централната изборна комисия Александър Андреев. 15 тъжби за нарушавания са постъпили в ЦИК от утринните часове, само че няма основни нарушавания в нито една от изборните секции, сподели още той.

По-съществен проблем има в 24-та Районна изборна комисия в София - в Подуяне, където в две секции са разменени машините за гласоподаване. Не е обърнато внимание при започване на гласуването, че са разменени картите за памет на машините и те няма да могат да бъдат употребени. Гласът, подаден през тези машини, ще бъде зачетен, само че протоколите от СИК ще бъдат броени ръчно, уточни Таня Цанева, член и представител на ЦИК.

В 23-та РИК в София изборната интензивност към 10.00 часа е 5,43 на 100, в 24-та РИК - 4,06 на 100, а в 25-та РИК- 5,6 на 100. Избирателната интензивност в София област е 7,56 на 100, сподели Таня Цанева.

В Елешница е отстранена техническата щета, както и в една от столичните секции, където също е имало проблем, добави Андреев.

В чужбина изборният развой досега протича обикновено.

.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР