Избирателната активност към момента за страната е 12,3%.Това обяви говорителят

...
Избирателната активност към момента за страната е 12,3%.Това обяви говорителят
Коментари Харесай

ЦИК: Към момента избирателната активност е 12,3%

Избирателната интензивност все още за страната е 12,3%.Това разгласи представителят на ЦИК Росица Матева на брифинг на комисията. На локалните избори през 2019 година в 10 ч. интензивността е била 10,43%.

Най-висока все още е изборната интензивност в община Болярово, а най-ниска - в Пловдив.

" Да оставим гласоподавателите умерено да изразят своя избор. Нека не търсим някакви проблеми - да протече умерено изборния ден ", прикани Росица Матева.

Най-сериозните сигнали, които са постъпили в ЦИК, са относнопритеснението на някои гласоподаватели, че откакто им се дадат две, три, тук-там четири бюлетини е допустимо гласувайки и отбелязвайки своя избор, лентата откъм гърба да остави отпечатък върху долната бюлетина.

" Съветът ни към гласоподавателите е да гласоподават, поставяйки всяка бюлетина поотделно ", уточни Матева. ЦИК взе решение тези бюлетини да не се считат за невалидни. По време на съвещанието беше конкретизирано, че сходни размазвания се получават и от печатите, които секционните изборни комисии слагат върху бюлетините.

" В ЦИК са постъпили към 7 тъжби, най-често сигналите са за нарушавания, осъществени от секционните изборни комисии. Тези сигнали ние ги препращаме на общинските изборни комисии ", изясни още представителят на ЦИК.

Днес България избира локалната власт. Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласоподават на изборите за кметове, кметски наместници и общински съветници.След последните решения на ЦИК този път гласоподавателите ще могат да гласоподават единствено с хартиена бюлетина. В над 11 000 секции още веднъж ще има видеонаблюдение и лъчение на резултатите.

Особеност при локалните избори е, че за всеки обособен избор - за кмет на община, на регион или на кметство, както и за общински съветници, се гласоподава с обособена бюлетина. Избирателите получават друг брой бюлетини според от това какъв брой типа избор има в обитаемото им място.

Бюлетината се сгъва пред гласоподавателя от секционната комисия, а на гърба ѝ се поставя щемпел. Гласува се зад паравана, като по-късно гласоподавателят занася бюлетината - още веднъж сгъната, до комисията, с цел да ѝударят втори щемпел и да откъснат отрязъка с номера ѝ. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това гласоподавателят я получава назад, с цел да я пусне в урната. Подписва се в изборния лист и си взема документа за идентичност.

Гласоподавателят отбелязва вота си за кмет и листа с общински съветници,като слага знак Х или Vв квадратчето с номера на определения от него претендент, партия или коалиция, или в това на опцията " Не поддържам никого ". Отбелязването с тези знаци е фактически единствено в случай че е с писалка, пишеща със наследник цвят.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР