Избирателите в италианските области Венето и Ломбардия поискаха на консултативен

...
Избирателите в италианските области Венето и Ломбардия поискаха на консултативен
Коментари Харесай

Венето и Ломбардия гласуват за повече свобода от Рим

Избирателите в италианските области Венето и Ломбардия желаеха на съвещателен референдум разширявана на автономията в районите. Избирателната комисия на Венето заяви, че над 98% от гласувалите са се оповестили за автономност.

Общо са взели участие над 57% от имащите право на глас. „ Това е победа на жителите на Венето, победа на гражданското схващане, победа на хората, които желаят да бъдат стопани във своя дом”, сподели президентът на Венето Лука Дзая.

Той назова районните референдуми историческо събитие и даде обещание още в понеделник да стартира работа върху „ контракта, който ще предложил на централните управляващи, заяви БГНЕС. Дзая означи, че районната компютърна систева е била подложена на мощна хакерска офанзива.

В Ломбардия 95% от гласувалите са показали, че желаят автономност. „ Благодаря на трите милиона ломбардци, които пристигнаха да гласоподават и на тези 95% от тях (от гласувалите), които дадоха гласа си „ за”, сподели той.

„ Марони означи, че Ломбардия е получила исторически резултат поради използването на система за електронно г ласуване, неподвластна на хакерски офанзиви.

„ Много съм удовлетворен по какъв начин се справихме с това”, отбелязва Марони като добави, че над 3% от гласувалите са поискали да няма разширение на пълномощията на района, 0,9% са празните бюлетини.

Референдуми от този вид се организира в Италия за първи път. Допитванията имат единствено съвещателен темперамент и не задължават Рим да предприеме каквито и да е дейности. Привържениците не референдума акцентират, че нямат желание да работят жестоко и преждевременно като каталунците. Те желаят повече независимост от Рим. /Марица.бг
тагове венето ломбардия независимост рим
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР