Изабел Христова стана световна шампионка по борба с пояси (belt

...
Изабел Христова стана световна шампионка по борба с пояси (belt
Коментари Харесай

Световна титла за Изабел Христова

Изабел Христова стана международна шампионка по битка с пояси (belt wrestling). Първенството на планетата в неолимпийските стилове битка се организира в град Нур Султан, Казахстан.

Борбата с пояси или тъй наречените Алиш е киргизка национална битка, в която се играе единствено със захват за колана, което води до атрактивни високи хвърляния като в джудото. Изабел изигра четири срещи в категория до 65 кг на шампионата в Нур Султан. Тя започва с победа над състезателка от Киргистан, по-късно преодоля съперничка от Узбекистан. На полуфинала габровката се наложи над Сорая Клундер от Холандия, а в разногласието за златото победи Юлзан Дюсенбаева от Казахстан.

„ Беше доста тежко. Играх против състезателки, за които това е обичаен спорт, а също така бяхме и на тяхна територия. Наистина беше тежко, само че се веселя, че съумях “, показа международната шампионка.

Габровската състезателка завоюва и още един орден на шампионата, бронзов, в различен неолимпийски жанр битка – тъй наречените Казах куреш, един от обичайните и най-стари типове спорт в Казахстан. Победи над съпернички от Узбекистан и Киргистан и осигуриха място на полуфиналите. В борба за място на финала Изабел отстъпи на бъдещата шампионка от Гърция, а в разногласието за бронза надигра Гулноракхон Содикова от Узбекистан.

Изабел Христова е изобретение на треньора Георги Колев и стартира спортния си път от локалния Джудо клуб „ Габрово “. Впоследствие се реалокира в столицата, в спортното учебно заведение „ Генерал Владимир Стойчев “ и продължава спортната си кариера в ЦСКА. В сбирката си до тук Изабел има куп медали от международни и европейски шампионати по джудо, битка и самбо. В момента Христова е студент в Националната спортна академия.

sport-gabrovo.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР