Ивънредното положение в страната няма да бъде продължавано след 13

...
Ивънредното положение в страната няма да бъде продължавано след 13
Коментари Харесай

Дават нови правомощия на здравния министър след 13 май


Ивънредното състояние в страната няма да бъде продължавано след 13 май, само че ще има промени в Закона за здравето, посредством които отрасловият министър ще може да предлага нови изключителни ограничения, свързани с епидемиологичната конюнктура. Това стана ясно на ексклузивен брифинг след днешното съвещание на държавното управление.

Обсъден е законопроект, обвързван с продължаването на част от ограниченията и рестриктивните мерки, които важаха по време на изключителното състояние, посочи финансовият министър Владислав Горанов. Разгледахме законопроект, който да регламентира част от нормите, които да продължат да работят и след 13 май. Следвахме правилото да запазим всички ограничения, които имат значително отражение върху стопанската система – ограниченията на общественото министерство и нормите, които би трябвало да обезпечат гладко прекосяваме през епидемиологичната конюнктура, сподели още Горанов.

Законопроектът, който би трябвало да влезе в Народното събрание до дни, внася промени в Закона за здравето. Министърът на опазването на здравето и основният държавен здравен контрольор ще могат да откриват ограничения, когато това е належащо. Променя се и Законът за изключителното състояние. В период от 2 месеца някои от рестриктивните мерки и ограниченията могат да продължат да са в действие.

Здравното министерство ще продължи да издава заповеди, които ще продължат да се съблюдават и след изключителното състояние. Предвижда се министърът с разпоредба да дефинира реда за наложителна изолираност на заболели, заразоносители, карантиниране и за лица, които са влезнали на територията на страната от трети страни. Дават се пълномощия на здравния министър по предложение на основния държавен контрольор да разгласи изключителна епидемиологична конюнктура и да дефинира изключителни ограничения на територията на страната или в избрани региони на страната. Предвижда се съответните ограничения да се дефинират с акт на министъра на опазването на здравето по предложение на здравния контрольор или на районните РЗИ, посочи министър Кирил Ананиев.

Освен спомагателните пълномощия на здравния министър се не престават и ограниченията, ориентирани към социално-икономическия живот. Предлагаме те да продължат да работят,добави Горанов.

Стана ясно също, че е решено изпитите след 4 и 10 клас за Националното външно оценяване да бъдат анулирани. Възстановява се цялостната работа на съдилищата и нотариусите в страната след 13 май, разгласи правосъдният министър Данаил Кирилов. Удължава се само мярката, обвързвана с това, че частните правосъдни реализатори няма да могат да правят вземания от длъжници.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР