Иван Вазов има една ранна творба - “Митрофан и Дормидолски.

...
Иван Вазов има една ранна творба - “Митрофан и Дормидолски.
Коментари Харесай

България и Русия като Митрофан и Дормидолски

Иван Вазов има една ранна творба - “Митрофан и Дормидолски ”. Тя е безумно смешна, няма да я разказвам отново, предлагам я на всички фенове на изящната книжовност. Единият от героите в това произведение - Митрофан, също като мен е истински либерал. Приятелят му Дормидолски пък е реакционер. Това обаче ни минимум не им пречи на другарството - както у нас до неотдавна имаше четворна коалиция с най-различни либерали и консерви в политическия миш-маш.
Но обединението въпреки всичко се разтури, не можа да изкара и година това политическо другарство, както прочее Митрофан и Дормидолски на Дядо Вазов в последна сметка се изпокарват. Но преди този момент са огромни другари.
Описвайки това сърдечно другарство сред либерала Митрофан и консерватора Дормидолски, Вазов привежда следната мъдра мисъл:

“Не помня кой мъдрец беше споделил не помня какво за другарството.
И той имаше право. ”

Край на цитата.
Както се споделя в обществените мрежи - доста тъкмо казано! Подкрепям Иван Вазов във всяко едно отношение и моля постоянно да цитираме същински цитати. Защото обществените мрежи през днешния ден са цялостни с какви ли не измислици.
Човек напише някаква тъпота и с цел да ѝ придаде престиж, приписва я на някой одобрен създател като Йоан Златоуст или Елена Митрофанова.
Впрочем и съветското посолство има проблем с цитатите от Митрофанова, само че за това ще кажем по-късно.
Примерно някой напише - другарството е кристална ваза, която не търпи ненавист, както е споделил Слави Трифонов.
А Слави Трифонов освен че не е казвал сходно нещо, ами и разтури политическото другарство на обединението. И в този момент ще вървим на избори, а президентът Радев за кой ли път ще основава длъжностен кабинет.
Ама това е ситуацията - както пее славеят, така ще го слушаме.
Изглежда на съветското посолство и госпожа Митрофанова вероятността за длъжностен кабинет им се хареса.
Доскоро Митрофанова искаше да късаме дипломатически връзки като Митрофан с Дормидолски, в този момент отново заприказва за вековната ни дружба и кръвното роднинство.
В България, споделя Митрофанова, хиляди бойци са положили костите си. Обаче в известието на посолството писали “хиляди бойци поставили главата си ”. Все едно са си поставили главата в торбата, както се споделя на разбойнически диалект. А госпожа Митрофанова не е някакъв бандит, тя в изявлението си използва съветския фразеологизъм “сложить голову ” - това не е “да си сложиш главата ”, това е величествен лиричен израз, който се използва за някой, паднал на бойното поле. Обаче в известието на посолството го превели на български, че падналите за свободата на България съветски бойци “си поставили главата ”. Това звучи напълно друго.
Ще се съгласите, че има разлика сред “положил костите си ” и “сложил си главата ” (в торбата).
Аз тъй като съм най-големият русофил в България, одобрявам доста госпожа Митрофанова, само че в нейното посолство наподобява не знаят български, което е малко неучтиво.
И след това нашите медии популяризират известието на посолството с такива думи, все едно го е писал Дормидолски от новелата на Вазов.
Този Дормидолски от новелата като се изключи че е реакционер, доста се гордее, че в миналото си бил в Бесарабия и ужким знае съветски.
Ама толкоз го знае, колкото актуалните български русофили - цялостна каша.
И когато реши да се изрича или да написа на висок жанр, Дормидолски употребява някакъв руско-български сантиментален миш-маш.
Та и съветското посолство като Дормидолски - като вляза на страницата им да чета известия, доста се удивлявам. Трудно може да се откри изречение на верен български.
Сигурен съм, че не е от надменност, просто в днешно време мъчно се намират хора с добър български.  
Примерно Слави Трифонов е с добър български, само че няма да се хване да написа известията на съветското посолство, той има къде по-висока подготовка.
Като извика веднъж МАКЕДОНИЯЯЯ - държавното управление пада и посланичката почва отново да ни приказва за другарство и специфични газови взаимоотношения. А до оня ден беше ядосана и поставяше ултиматуми. От неприятната до хубавата дума дистанцията е единствено едно паднало държавно управление!
Но Северна Македония тая седмица подари няколко съветски танка на Украйна да се бият за свободата на гордата си страна. А тия танкове в действителност са предоставени на Македония преди двайсетина години от Русия, с цел да си укрепват македонците разтърсената държавност. Тия хора в Скопие заслужават някой да им извика МАКЕДОНИЯЯЯ и да им разтури държавното управление, па да забележим дали ще им пристигна по-правилен ум!

Правят ми се тук на забавни -
ползи мощни да промушат.
Пей ни, пей ни, славею чудесни -
както пееш, така ще да те слушат!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР