Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в

...
Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в
Коментари Харесай

Иван Таков: В бюджета на София няма ясни приоритети

Иван Таков е роден на 24 април 1979 година в София. През 2002 година се дипломира в " McGill University ", Монреал, Канада - компетентност финанси. Следдипломна подготовка в Българска народна банка - вложения. Сертификат за професионална подготовка от " Училище за политика ", Националната стратегия " Управленски умения " на Нов български университет. Общински консултант от Българска социалистическа партия в София. Заместник-председател на непрекъснатата комисия по финанси и бюджет и член на комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори и на комисията по стопанска система и благосъстоятелност.

- Г-н Таков, от Столичната община обичат да се хвалят с рекордни бюджети. Тази година за първи път бюджетът не беше разгласен за рекорден и е по-малък от миналогодишния. Какво значи това?

- Както виждаме, през последните години размерът на бюджета не е от голяма важност, защото администрацията няма потенциал да го извърши. Тя не може да реализира плануваното и да изразходва средствата за задачите, които сама си е сложила. Въпреки че не е рекорден, бюджетът въпреки всичко е в размер на 1,7 милиарда лв., четвъртият по мярка в страната и още веднъж не взема решение нито един от наболелите проблеми на София. Ние от Българска социалистическа партия неведнъж сме заявявали, че бюджетите на общината са без ясни цели, без изразени политики и по тази причина не водят до средата. Колко години да вземем за пример приказваме за дефицита на детски градини и ясли. Уж непрестанно се строят нови здания, а казусът стои. Сега изказванието е, че надали не целият бюджет е ориентиран към екология, както беше и предишният, само че виждаме, че резултат няма. Парите за непорочност се подвигат - за последните 10 години с 80 млн. лв., а градът не става по-чист.

- Какво демонстрира проектобюджетът за 2020 година - има ли разминаване сред числата в него и целите, оповестени от управлението на Столичната община?

- За следващ път чухме поръчки от ръководещите, че " влизат в кварталите ", че ще се построява вътрешноквартална инфраструктура, която тук-там не е пипана повече от 30 години, че ще се вършат тротоари и улици. Това обаче не е отразено по никакъв метод в новия бюджет за 2020 година Докато през предходната година за главен ремонт на улици са били планувани 39 млн. лв., за тази сумата е понижена с цели 9 млн. лв.. Отделен е въпросът, че макар плануваните средства за поддръжка на уличната мрежа за деветмесечието на 2019 година са изразходвани едвам 38% от плануваните пари. Излиза, че освен плануват средства, които не са задоволителни, само че не ги и усвояват.

От ГЕРБ се хвалят и, че 10 млн. лв. от нарастването на налозите ще отидат за регионите. Това прави едвам по 420 000 лв. на регион. За какво тъкмо ще се употребяват тези пари - за няколко метра нова пътна настилка ли?

За приоритет се афишират и секторът " Отбрана и сигурност ", дават обещание видеонаблюдение, а в това време до края на септември са изразходвани едвам 41 на 100 от плануваните средства.

Същото важи и за другите " цели " на общината - образованието и опазването на здравето. За тази година парите за обучение по общинска отговорност понижават с 9 млн. лв. - от 69 на 60 млн. лв.. В същото време осъществяването на разходната част за деветмесечието е едвам 40 на 100. Бюджетът за ремонт и създаване на учебни заведения и детски градини е извънредно непълен - 10 млн. лв. за 2019 година и 5 млн. лв. за 2020 година И парите не са по-малко, тъй като са ремонтирали всичко. Няма по какъв начин да е станало това в случай, че от заложеното за предходната година е изразходвано едвам 18 на 100. Има крещяща потребност от ремонт на учебни заведения и детски градини, а администрацията даже не може да оползотвори обезпечените средства.

Тук няма по какъв начин да пропуснем и градежа на нови детски градини. Предвидени бяха 20 млн. лв., изхарчени са 6 млн. лв.. Как тогава можем да чакаме въобще нови здания. На всичкото от горната страна в този момент ги понижават с още 3 млн. лв.. Другият фиктивен от ръководещите приоритет е опазването на здравето. Изпълнението при него за първите 9 месеца на предходната година е 50 на 100 - още веднъж доста дребен %. За идната година парите за опазването на здравето също падат с 6 млн. лв.. Какъв приоритет е това?

- Столичната община явно върви към огромен % несъблюдение на заложеното в бюджета за 2019 година

- Да, към този момент данните за деветмесечието демонстрират, че общата картина е тежко несъблюдение на бюджета. То е едвам 59 на 100, а би трябвало към този миг да е над 75 на 100. И в приходната част и разходната нещата са трагични. Катастрофално е изразходването на средства и в капиталовата стратегия. Тя е изпълнена на 46%. Ако пресметнем какъв ще бъде той към края на годината, ще се окаже, че повече от 200 млн. лв. от плануваните средства ще останат неусвоени. Това е доста неприятно за града и за столичани, които са лишени от един авансово обезпечен запас, който, вместо да се влага в облагородяване на градската среда, остава за поредна година неизразходван.

- Има ли перо, за което общината може да се похвали, че съблюдава заложеното?

- Това е сферата на чистотата и по-конкретно събираемостта на такса боклук и заплащането на милионите левове на концесионерите, които дават отговор за сметосъбирането и извозването. Там осъществяването върви по проект. Продължава и събирането на повече пари от такса боклук, в сравнение с се изразходват по това перо. За какво отиват парите обаче не е ясно. За последните 5 години в общинската хазна са събрани 123 млн. лв. повече, в сравнение с са изхарчени.

- Да обобщим - защо няма пари в бюджета?

- Най-вече за обучение, опазване на здравето и спорт. За създаване на спортна инфраструктура и главен ремонт на съществуващата има предвитени 0 лв.. Това е скандално. 0 лв. стои в графата за ремонт на лечебни заведения - 0 лв..

Освен това няма пари и за нови детски градини. Всяка година афишират, че ще строят 10 нови, а се оказва, че същите тези планувани здания минават в идващия бюджет, още веднъж като нови. Списъците са съвсем идентични - на хартия излиза, че непрестанно се строят нови, а на процедура това не се случва.

- Кметът на " Младост " арх. Стефан Стефанов се оплака от неналичието на планувани пари за вложения в региона му. Това демонстрира ли преднамерено отношение към районните кметове, които не са от ГЕРБ?

- Надявам се, че няма преднамереност. Но е реалност, че в финансовата стратегия за " Младост " са заделени 1 милион лв.. Това е вторият по величина регион в София, който дава най-вече доходи на бюджета и има доста съществени обществени и инфраструктурни проблеми.

От години настояваме разискването на бюджета да минава първо през комисиите на Столичния общински съвет и съветниците да имат думата за капиталовата стратегия. Те по-добре от администрацията знаят, къде са болните места и къде има подготвени планове за осъществяване. Управляващите към момента сами си вършат бюджета, без да го разискват и резултатът е изтъкнат.

Както всяка година, по този начин и тази Българска социалистическа партия ще предложи редица съответни промени в този план и ще даде свои хрумвания за включване на значими обекти в финансовата стратегия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР