Иван Стамболов-СулаПо законите на демокрацията Президентът изпълнява волята на онези,

...
Иван Стамболов-СулаПо законите на демокрацията Президентът изпълнява волята на онези,
Коментари Харесай

Иван Стамболов-Сула: А Зеленски кротко се оставяше всеки да се снима с него като с камила на плажа

Иван Стамболов-Сула

По законите на демокрацията Президентът извършва волята на тези, които са го избрали, на тези, които са дали своят вот за него. Всичко, което приказва или прави, го прави от тяхно име. Така е при демокрацията.

 

Обаче през вчерашния ден, във връзка срещата сред Радев и Зеленски, оглушахме от викове: „ Импийчмънт! “, „ Срам ме е, че съм българин! “, „ Позор! “, „ Дъно! “, „ Предател! “, „ РуZки реZидент! “ и какво ли още не. Най-кресливи бяха хората, дали своят вот за Радев най-малко един път, в случай че не и два пъти, коленичили под прозорците му и напълно до неотдавна разпространявали из интернет мемета с надпис: „ С Вас сме, господин Президент! “.

„ Огромен Зеленски видяхме през днешния ден на срещата в президентството – написа Ивайло Мирчев. – И унизително несъответстващ Радев “. Абе, Мирчев! Че беше по този начин – по този начин беше. Ама ти за кого гласувà на последните президентски избори, бре Мирчев?!

 

Или сте задоволително тъпи да не разберете след цялостен приключен мандат за който гласувате, или умишлено сте избрали злото и сте му връчили ключа от страната.

 

Или сте „ положителните сили “ и тогава няма по какъв начин съзнателно да изберете злото, затова сте тъпи, или сте умнокрасиви, а щом сте умни, значи не сте тъпи, затова сте зли. Изберете си едно от двете – тъпи или зли. На мен ми е безразлично. Но и при двете хипотези претенциите ви да управлявате страната са, меко казано, нескромни.

Безспорно визитата на Зеленски в България беше събитие. То трябваше да се случи най-малкото поради това, да се даде на света някакъв знак какво аджеба мисли нашата хилядолетна татковина по въпроса за войната в Украйна, тъй като до този миг сигналите ни бяха прекомерно объркващи.

 

От една страна публично признаваме, че последният ни сбъднат народен блян беше участието в НАТО и Европейски Съюз, от друга се държим по този начин, като че ли това не е нашият избор, не е нашата принадлежност, а нещо срещу природата и убежденията ни, което сме приели от немай къде, единствено с цел да не строшим хатъра на следващите велики сили.

Посещението беше събитие, само че на първо място PR събитие. Вярно, подписаха се документи, за които ще ви убеждават, че са съдбоносни, само че те не са.

 

От публиката се чака да си извлече напълно други поучения.

 

Вижте: не президент кани президента, а го кани някакъв непълен ротационен министър-председател и му праща нашия държавен аероплан да го докара и да го върне.

 

Озадаченото изражение не слезе от лицето на Зеленски по време на цялото му посещаване, само че той се появи порядъчен участник в нашия вътрешнобългарски театър, закален от участия в сходни спектакли къде ли към този момент не по света.

 

Изводът, който чакат уредниците на акцията е седният: същинският глас на България е гласът на ротационния кабинет. Дори взеха някаква фотография от БГНЕС и я брандираха с логото си:
Амалгама от безсрамие и непросветеност. Те вършат ли разлика сред комерсиално сдружение и държавна институция? Някой до момента чувал ли е някъде по света държавно управление да има лого? А това „ Кабинет Денков “ какво е – комерсиална марка? Поне да бяха създали рекламата, както би трябвало:

Посланието на ротационния кабинет на Промяната е ясно: Ето, пичове красиви! Дойдохме и незабавно върнахме България в коловозите на цивилизацията! Не България, а „ Кабинет Денков “™ има заслугата за връзките с Украйна. И не толкоз за тях, що се касае за измиването на калната ни балканска мутра от резила в очите на културния свят. Русия няма значение, Украйна няма значение, само има значение визията на „ Кабинет Денков “™ за тях.

 

Този кабинет е еманация на най-качествените прослойки от другояче дървеняшкия български народ и в случай че този народ не е цялостен глупак и неблагодарник, би трябвало да целува ръцете на прослойките, задето го съставляват на открито и задето се пробват да стартират някакъв човекоподобен облик на България пред света.

 

Затова не гербът на България – оня с лъвовете, короната и кръста – ще стои на възторжените фотоси, а логото на „ Кабинет Денков “™. Защото „ Кабинет Денков “™ е нещо отвън страната, нещо настрана от страната и нещо доста повече от страната. Такова почти е самочувствието на днешните ни мимолетни ротационни ръководещи с мандат от 9 месеца, колкото трае бременността.

Да, визитата на Зеленски беше събитие, само че то се разми в следващата остра рецесия на народен ексхибиционизъм. Де да беше единствено държавното управление! Еуфорията заля съвсем цялата напредничава демократична интелигенция. Надигнаха се талази на национална горделивост („ Най-сетне съм горделив, че съм българин! “, написаха се дитирамби:

„ Днес България се докосна до международен лидер…Този човек е същинска полезност и рядкост…Дали Зеленски е Чърчил, към момента не знам. Но знам, че е въодушевяващ “.

„ Стоях на метър и половина до този човек… Нисък, жилест, съразмерно комплициран. Енергичен - зарежда с енергия… Президент. Главнокомандващ… Животът рядко ни предлага през днешния ден сходни срещи “.

Не знам за какво се сетих за „ Немили-недраги “: „ Левски имаше растеж междинен, тъничък и строен; очи сиви, съвсем сини; мустаци червеникави, коса руса, лице бяло, околчесто и изпито от непрестанната мисъл и бдение… “. Литературата се впечатва и ражда екстаз.

А Зеленски добродушно се оставяше всеки да се снима с него като с камила на плажа. После тези селфита победиха из интернет, с цел да подчертаят достолепието на тези, които личаха на тях паралелно с украинския президент. Ако ви попаднат, обърнете внимание на изражението му – изтощено, само че към момента доброжелателно и общително, с всички нюанси на измъчената усмивка.

На една такава фотография селфиращият се, гушнал по роднински Зеленски, като че ли са остарели браточки (на което Зеленски реагира с крива усмивка), написа:

„ От вярната страна на историята! “

Откога историята има страни? Откога тези страни се разделят на верни и неправилни? От коя страна на историята е състоялата се на Коледа през 800 година коронация на Карл Велики от папа Лъв III? При другите науки по този начин ли е, те имат ли верни и неправилни страни? Можем ли да кажем, че връх Голяма Балига е от вярната страна на географията, до момента в който връх Малка Балига е от неправилната? Мисля, че е ненужно да напомням етимологията на думата „ балига “ от оня остарял анекдот.

Не знам дали в случай че някой ден Левски възкръсне и пристигна в София да се срещне с българския президент, интелигенцията ще бъде толкоз превъзбудена. Левски си е наш, само че чужденците са нещо друго, изключително такива като Зеленски. Тях целия свят ги знае. Едно е в Америка да видят че си се снимал със Зеленски, напълно друго (и доста по-скучно) е да те видят с някакъв националреволюционер от локално значение.

Формулата на нашата прогресивна интелигенция е елементарна – колкото по-близо си до модерните стандарти, колкото повече се отъркваш о звездите на деня, толкоз по-категорично ще докажеш превъзходството си над своя елементарен и безпаричен недодялан народ. Снимай се със Зеленски, напиши ода за него – и ще се почувстваш жител на света!

А горкият Зеленски хабер си няма от ексхибиционизма на българската интелигенция. Той, горкият, е приел ролята си да обикаля покорно света и да се оставя да се снимат с него всевъзможни фанатици.

Не си правете кумири. Посещението на Зеленски провокира всеобщи подмокряния, тук-таме измежду дамите, допускам, и оргазми. Вълни от горделивост и талази от позор. Как може от нещо такова да се дефинира националното ти самочувствие и идентичността ти!

 

Смешно е. Целият този екстаз и цялото това отвращение, все едно по какъв мотив, е смешно.

И ненапълно отблъскващо.

Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР