Иван Шишков: Строителните фирми са били заложници на управлението на

...
Иван Шишков: Строителните фирми са били заложници на управлението на
Коментари Харесай

Една и съща фирма стои зад проблемен участък на АМ Тракия и ремонта на жълтите павета

Иван Шишков: Строителните компании са били заложници на ръководството на страната и общините 

„ Целият развой по възлагане на публични поръчки на строителните компании е на доста ниско равнище - от самата страна и от общините. И главният проблем не е във компаниите, а във възложителя и метода на възлагане и ръководство на този развой. “

Това изясни министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в ефира на Българска национална телевизия, предава.   

Той още веднъж даде за образец лотовете 2 и 3 на автомагистрала „ Тракия “, сред Стара и Нова Загора и сред Нова Загора и Ямбол. При направената инспекция е открито, че в сектора Стара Загора - Нова Загора има по-малко неналичия в материалите, в сравнение с при лота Нова Загора – Ямбол, като първият сектор е строен на по-висока цена от втория, като и при двата гаранционният период е отминал.

" Затова си мисля, че още при самото възлагане на тези цени, най-вероятно е било безусловно замислено или планувано всичко това, което установихме. Защото няма логичност - второто трасе е с по-сложен релеф, а цената да е по-ниска “, разкри министърът и добави, че договорът е на цена без да има детайли на пътя – т.е дефинира се сума, взема решение се, че тя би трябвало да стигне за градежа на пътя и се стартират строителните действия. "

Именно поради този метод на възлагане и работата на строителните компании е такава, стана ясно от думите на министъра. 

„ Фирмите на процедура нямат различен избор, те са били заложници на ръководството на страната и общините “, разяснява още архитектът и акцентира, че в случай че нещата бъдат сложени по този начин, че всички да ги извършват, този проблем няма по какъв начин да се случи. Затова и служебният екип на Министерство на регионалното развитие работи за решаването на този въпрос.

Друг проблем при възлагането на строителните действия е осъществяването на съществени поправки, представяни по документи като настоящи, напомни проектант Шишков, при които обаче няма компания за контрол и се икономисват доста пари от надзорните процедури. 

Според районният министър се оказва, че поръчките са възлагани по софтуерни планове, които даже не съществуват в правния мир, а дълги години в АПИ не е имало звено, което отговорно да управлява главните поправки на пътищата.

Той заяви още, че компанията – строител на лот 2 на автомагистрала „ Тракия “ – „ Трейс Груп Холд “АД е получила поръчката и за ремонта на жълтите павета в София. И съгласно него столицата е на път да загуби европейското финансиране за ремонта на центъра на града, обезпечено по Оперативна програма „ Региони в напредък “, която се ръководи от Министерство на регионалното развитие. Финансовата рамка, която министерството би трябвало да даде е 41 милиона лв., като 46 милиона лв. е целият план и съфинансирането от столична община е към 5 милиона лв.. 

„ За да се усвоят парите, ремонтът на цялата централна градска част би трябвало да е подготвен и качествено осъществен до март 2023 година “, сподели още Шишков. Тепърва обаче  предстои пренареждане на жълтите павета, ремонтът на улица  " Шишман " също продължава. 

„ Заради забавянето от Министерство на регионалното развитие обмисляме да стартираме предварителни инспекции на осъществяването на плана “, заключи министърът. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР