Иван Преображенский,Черна котка мина път на президента Путин, който все

...
Иван Преображенский,Черна котка мина път на президента Путин, който все
Коментари Харесай

Как Путин загуби една важна опора за агресията в Украйна

Иван Преображенский,

Черна котка мина път на президента Путин, който все по-често е подложен на критика от представители на „ същинската партия на войната “. Малко остава той да бъде упрекнат в изменничество към идеалите на по този начин наречения „ съветски свят “. Възможен ли е ерес сред съветските управляващи, които водят война против Украйна, и съветските „ десни “ - имперски последователи и милитаристи, които до момента бяха главната опора на Кремъл в тази експанзия?

Поне от 2012 година насам Путин потегли по пътя на „ национал-болшевизма “ - постмодерна идеология, която смесва детайли от имперска горделивост, реваншизъм, съветски шовинизъм и болшевизъм, и прогласява за идеали репресиите и разширението на съветските граници.

Носителите на сходни, само че по-цялостни идеологии, като радикалните леви, които мечтаеха да изгонят олигарсите, класическите " съветски националисти " или последователите на възобновяване на Съюз на съветските социалистически републики, бяха отстранени, с цел да не се конкурират с путинизма.

Как Путин им „ открадна “ дъжда

Но национал-болшевикът Путин не се трансформира и във маниак - за разлика от създателите на национал-болшевизма. Руските империалисти смятаха, че с експанзията си против Украйна Кремъл ще осъществя техните желания. И най-малко на думи той отговаряше на тези упования, като заплашваше груповия Запад, че „ просто ще се спомине “, до момента в който последователите на путинизма щели да  „ отидат в парадайса “ при положение на нуклеарна война.

Но на вятъра " десните " чакаха от съветския президент в действителност да употребява нуклеарно оръжие, което на думи наподобява елементарно. Путин обаче прекалено много обича себе си, по тази причина не би могъл - даже и след толкоз очевидно проваляне като това в Херсон - да разпореди сходно нещо или „ най-малко “ да вдигне във въздуха Каховската Водноелектрическа централа или Запорожката АЕЦ.

Руските „ десни “, възпитани от Кремъл, не крият какъв брой са разочаровани в този момент. Техният идеолог Дугин написа в прав текст, че имперските последователи са вярвали на Путин като на митичен „ цар на дъжда “, който обаче и самичък бива принасян в жертва, в случай че не успее да провокира превалявания.

Те към този момент не са надеждна опора за Кремъл

Разбира се, че съветските „ десни “ не са някаква монолитна група. Няколко групички измежду тях упорстват за продължаването на войната „ до надвит край “. И най-много за това пледират тези, които не губят нищо от тази война и имат късмет да завземат властта и имуществото на остарелия управнически хайлайф. Към тях отнасяме и така наречените „ военни репортери “ – пропагандистите, които настояват, че тази война е в името на родината („ Майка Русия “). Тези хора в никакъв случай преди не са имали такова голямо въздействие в обществото - изключително след унищожаването на всички самостоятелни средства за всеобща информация в Русия.

Друга група са съветските монархисти като Константин Малофеев с неговия медиен холдинг „ Цариград “. На места те се сливат с „ политическите православни “, измежду които същинските духовници от Руската православна черква са очевидно малцинство. С други думи, това са тези, които дадоха на Кремъл концепцията за " съветския свят ".
Последната, може би най-голямата група, са другите типове силовици – хората от службите и органите по сигурността. Например сътрудниците на Николай Патрушев в Съвета за сигурност, обладани от същинска руска озлобеност. Тези хора, които Кремъл подхранваше през последните 10 години, очевидно са недоволни от съветското оттегляне и изгубената вяра за победа на Русия. Пропагандистите желаят въздействие и пари, силоваците - възобновление на " великата войска ", " политическите православни " - обединяване на трите славянски народа под егидата на Русия. Причините са разнообразни, само че резултатът е един - те престанаха да бъдат надеждна опора за Кремъл.

Трябва нова база от поддръжници на режима

Разбира се, диктаторският режим може да бъде крепен и на щикове, само че, както е добре известно, на тях не е доста комфортно да се седи. Дори във войната против Украйна съществуването на дребна (между 15 и 20%), само че солидна поддръжка разреши на Путин да принуди цялото общество да следва неговия проект. Сега той загуби и тази аудитория, знак за което беше анулацията както на огромната конференция, по този начин и на „ горещата линия “ за връзка с народа.

И тук не става въпрос за неприятните въпроси, които могат да му бъдат задавани там, тъй като всички тези показни прояви са бутафория с авансово съгласувани въпроси. Причината е друга – Путин не знае какво да каже. Идеологията, въз основата на която той стартира войната, се вкисна. Социалната база, за която той намираше приятни за нея причини, се разпадна. И в този момент Путин има потребност от нова поддръжка и нови причини. Но нито едното, нито другото се обрисува към този момент.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР