Иван Кьосев - един варненец, признат популяризатор на френската култура,

...
Иван Кьосев - един варненец, признат популяризатор на френската култура,
Коментари Харесай

Иван Кьосев представя Късни стихове

Иван Кьосев - един варненец, приет популяризатор на френската просвета, ще показа свои поетични текстове на 26 май в Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна. Разнолика креативна персона, той е измежду уважаваните български преводачи от френски, написа прозаичност и лирика, а и рисува.

Новата му книга - стихосбирката " Късни стихове ", е самобитна витална равносметка, формирана от шест цикъла: " Сезони ", " Морето и брегът ", " Родина ", " Поезията и Париж ", " В търсене на изгубеното време " и " Дамата с косата ". В нея стихове и илюстрации се преплитат - появяват се морски пейзажи, фигурални композиции и портрети.

Така е и при едно от знаковите стихотворения " Как да създадем портрет на морето " по Жак Превер, което е и вдъхновението за корицата на книгата. Оригиналите на множеството илюстрации ще бъдат експонирани в галерията по време на представянето на книгата.

В събитието ще се включат доктор Ваня Колева, основен редактор на в. “Кил ", която ще приказва за текстовете на Иван Кисьов, проф. Владимир Иванов, който ще показа картините, а водещ ще бъде артистът Пламен Георгиев, който ще чете стихове.

“Ключовата дума при мен е синкретизъм - споделя в навечерието на представянето Иван Кьосев. - Това значи синтез на изкуствата - аз се представям и като стихотворец, и като художник. Смятам, че в най-общ проект в изкуството това е като да влезеш в другата стая на своя дом - по принцип няма кой знае каква фрапантна разлика сред литература, превод на художествена литератураи живопис, а и за другите изкуства се отнася. Ще посрещна публиката с една малко есе, в което включих моето пояснение на думите от Новия завет: “Да обичаме и враговете си! ". Да обичаш врага си на фона на тази война, която се води, съгласно мен е положително начало за един диалог. "

В събитието ще има мостове и към други изкуства - осъществявания на пианисти от НУИ “Добри Христов " и балетна миниатюра по претекстове от “Баядерка " от Минкус. Това ще изрази концепциите на създателя за симбиозата на изкуствата.

На 28 юни книгата “Късни стихове " ще има свое показване и в София - в Български културен център на ул. “Веслец " 13, дружно с една по-разширена галерия. Там за стихосбирката ще приказва основният редактор на в. “Словото през днешния ден ", орган на Съюз на българските писатели, Надя Попова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР