Иван Гешев и Сотир Цацаров дадоха да се разбере, че

...
Иван Гешев и Сотир Цацаров дадоха да се разбере, че
Коментари Харесай

Гешев и Цацаров не виждат смисъл от дебата за Конституцията

Иван Гешев и Сотир Цацаров дадоха да се разбере, че не виждат необикновен смисъл от дебата за възможни промени в Конституцията, свързани със статута на прокуратурата. Консултациите бяха иницирани от президента Румен Радев.
При встъпването си в служба през днешния ден новият обвинител номер едно изясни още веднъж, че имало опити да дестабилизация на прокуратурата, че Венецианската комисия не познава добре българското законодателство и че не било ясно какъв е казусът, който се пробва да реши президентът. Гешев, също така, съобщи, че за него е засегнатост терминът " самостоятелен прокурор ", тъй като всички прокурори били самостоятелни. Последните му думи бяха ориентирани към концепцията на държавното управление за нов тип прокурор, който трябвало да бъде по-независим и от основния.
Консултациите за конституционни промени при президента, счита Гешев, са почнали без да е ясно какъв е казусът на прокуратурата и дали въобще има проблем. Новият основен прокурор виждал политически поръчки и нищо повече. Когато стане ясно каква е тамата на дебата, аз ще кажа моето персонално мнение, а съм сигурен, че и прокуратурата ще каже своето мнение, заключи Иван Гешев. Той персонално щял да сътвори съвет от адвокати, с който да се съвещава. За какво тъкмо - не стана ясно.
Наследникът на Цацаров не приемал и рецензиите на Венецианската комисия. Тя, по думите му, не била " напълно наясно със обстановката ".
" Вие знаете ли какво е Венецианската комисия? Формално нейните рекомендации не са наложителни. В някои от тях има логичност, други сочат, че не са извънредно добре осведомени с нашето законодателство ", бяха точните думи на Гешев.
Сотир Цацаров също изрази мнение, че дебатите за смяна в Конституция не са нужни.
" Ако консултациите и дебатите за смяна на Конституцията са ориентирани за положителното на прокуратурата и за положителното на българските жители, тъй като те не могат да бъдат единствено за положителното на прокуратурата, те би трябвало да бъдат приветствани. Ако консултациите, диалозите и дебатите, освен това, което тече, а изобщо целият спор да сътвори някаква платформа за полемика, която ще обслужи идващи политически планове или идващи избори, това е неефикасно упраженение ", разяснява към този момент някогашният основен прокурор пред публицисти.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР