Иван Бакалов е дългогодишен журналист, собственик и редактор на e-vestnik.

...
Иван Бакалов е дългогодишен журналист, собственик и редактор на e-vestnik.
Коментари Харесай

Акцията с антиките на Божков – зрелище за народа след години бездействие

Иван Бакалов е дълготраен публицист, притежател и редактор на e-vestnik. Текстът му е препечатан от " Свободна Европа ". Заглавието е на " Дневник ".

Обвиненията против Васил Божков припомнят за разправата с непослушните олигарси в Русия.

Занапред довчерашният хазартен монополист Васил Божков има две благоприятни условия - да живее в заточение, единствено че, за разлика от съветските олигарси, ще е в екзотични страни отвън Европа. Или да се върне (да го върнат) в България, където ще седи зад решетките и ще се точат дълго каузи по разнообразни обвинявания.

Най-скъпото му. Отнемането на антики

Важен обред от акцията против него е изземането на скъпоценната за него сбирка от антики. Въпросът обаче е доста противоречив юридически и мощно мъчителен за всички останали колекционери.

Защото антиките на Музей " Васил Божков ", както попада в разрешението на Министерството на културата, не са негова персонална благосъстоятелност. Документите за регистрация на всеки един експонат са импортирани от Фондация " Тракия ", която е получила позволение да направи частен музей. Източници, близки до Фондация " Тракия ", споделиха, че антиките са нейна благосъстоятелност. А тя е настрана юридическо лице. Предметите, които съхранява, са регистрирани и узаконени.

Всъщност няма прецизен юридически термин за това какво се прави сега с антиките и картините от парцелите на Божков. Един от наблюдаващите прокурори Венцислав Фердинандов пред медиите изясни, че това е всекидневно " претършуване и изземване ", а не запор на имуществото от антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Фердинандов сподели: "...Още повече, че става въпрос за закононарушения, за които законодателят е планувал и конфискация на половината имущество. "

За каквито и закононарушения обаче да съдят Божков като физическо лице, по какъв начин ще конфискуват сбирка, в случай че тя принадлежи на фондация, настрана юридическо лице? При това се пробват да я изземат още преди да има правосъдно решение.

Какво има в сбирката

Античната сбирка, за която става дума, е най-голямата частна сбирка освен в България, а и в света, във връзка с Тракия и някои исторически интервали или типове артефакти. В информация на Министерството на културата, предоставена от министър Банов, се приказва за 2700 предмета, декларирани и декларирани за оценка и регистрация, за които още не е платена такса по 30 лв. на експонат. Това обаче не значи, че тези предмети са противозаконни. За тях са подадени документи тъкмо по закона и няма краен период за заплащане на такса. Но музеите нямат потенциал от специалисти да оценят и опишат предметите в обозримо бъдеще. Независимо дали страната ще ги прибере под някаква форма или не.

Други близо 300 експоната, най-ценните, са каталогизирани, регистрирани и вписани в Музей " Васил Божков ". Колекцията включва артефакти, датирани сред 4000 година прочие н. е., до 600 година след н. е.

Най-ценните са били излагани на 7 изложения в София, Брюксел и Москва сред 2005 и 2018 година След приемането на България в Европейски Съюз (2007 г.) те показаха там страната и античното изкуство от българските земи. А в Москва 100 експоната са били два пъти на галерия (2009 и 2013 г.) по съглашение на министерствата на културата на двете страни.

 В информация на Министерството на културата, предоставена от министър Банов, се приказва за 2700 предмета, декларирани и декларирани за оценка и регистрация.
© Георги Кожухаров

В информация на Министерството на културата, предоставена от министър Банов, се приказва за 2700 предмета, декларирани и декларирани за оценка и регистрация.

Директорът на фондация " Тракия " Кирил Христосков е някогашен чиновник на Шесто ръководство на Държавна сигурност, по-късно и на НСБОП, който се е занимавал с акции против иманярите.

През 2009 година фондацията получава позволение от Министерството на културата за частен музей и с тази цел компания на Васил Божков закупи постройката на някогашната телефонна палата до Централна поща в София. По всичко проличава, че Божков не е имал желание да бяга в чужбина.

В управителния съвет на фондацията влизат най-големият траколог проф. Иван Маразов, реставраторката и експерт по антични технологии на металите проф. Веселина Инкова, гръцкият проф. Атанасиос Сидерис, експерт по антична история и други

Откъде се е взела тази сбирка?

Колекцията слага огромна въпросителна за законноста в България.

В каталога на фондация " Тракия " е оповестена част от сбирката, фотографии на 275 експоната, датирани и разказани от проф. Маразов. Но за нито един предмет не е написано къде тъкмо из България или на Балканския полуостров е бил изкопан.

Със сигурност хората на Божков са купували и от аукциони, това е доказуемо. Но част от сбирката безспорно е от иманярски " разкопки ". Сред събирачите на антики се приказва, че той е изкупувал множеството " продукция " на иманярите още от 90-те. И че най-хубавото е носено за негови изкупвачи.

В края на 2005 година с част от сбирката беше открита галерия в Галерията за задгранично изкуство на фондация " Св. Св. Кирил и Методий " (сега " Квадрат 500 " ), Божков беше интервюиран от в. " Труд ", който го показа като филантроп избавител, угрижен за културното завещание. В изявлението без притеснение той сподели: " Купувам от хора, които купуват от иманяри ". Според Наказателния кодекс, работил към времето на изявлението, пазаруването на такива предмети не е било закононарушение, само че е било наказуемо някой да открие такива антики и да не заяви на органите на властта в продължение на две седмици.

За толкоз години нито един прокурор не разпита Божков кои са тези хора, от които той купува. В същото време полицията подхващаше акции даже на нумизматични сбирки, като изтръскваше от джобовете на дребни колекционери бронзови монети с ниска стойност и съобщаваше, че са хванати скъпи антични монети и предмети.

Сега прокуратурата се пробва да компенсира бездействието си през всичките години, само че акцията й из парцелите на Божков наподобява на разграбване, представление за народа, който ненавижда богатите. И демонстрира, че до момента прокуратурата си е затваряла очите. Но дали към този момент няма поръчка да " опраска " Божков?

Как се става колекционер

Сега всички колекционери са изтръпнали, даже дребни нумизмати отхвърлят да разясняват. Защото множеството са отвън закона. В България имаше сред 10 и 15 хиляди нумизмати, множеството събирачи на монети. И от всички тях има регистрирани едвам 70 сбирки. Това се случи, тъй като признатият Закон за културното завещание даде опция на такива като Божков да създадат фондации и да си легализират сбирките, само че беше мъчно преодолимо затруднение за дребните колекционери. Само човек с финансови благоприятни условия като него можеше да заплати на специалисти, да опише, снима и приготви сбирката си, да внесе документи в подобен къс период, даден за узаконяване.

У нас с колекционерите по принцип се отнасят като с нарушители. Същевременно оставиха Божков да купува небезпокояван години наред и в този момент желаят да му вземат към този момент узаконеното.

Самият Божков беше раздразнителен преди приемането на Закона за културното завещание и прибегна до надменност в едно изявление за bTV през 2007 година " Мога да счупя антиките си ритуално на площада ".

През 2009 година една от първите ремонти, които внесе новото болшинство на ГЕРБ, беше в Закона за културното завещание. Това даде учредения да се приказва за лобистки ремонти в интерес на Божков. Същата година омбудсманът Гиньо Ганев оспори текст от Закона за културното завещание пред Конституционния съд. Съдът се произнесе в отбрана на колекционерите, респективно на най-големия колекционер - Божков. Със 7 на 5 гласа съдиите отхвърлиха текст с по-тежки условия, по които би трябвало да се потвърждава генезис на антики и други С това решение притежателите могат да потвърждават правото си на благосъстоятелност и без формален документ за закупуване.

Отделен случай: сбирката от картини на Божков

Колекцията от картини включва, съгласно някои източници, съвсем 8000 експоната. Куратор на сбирката е бил починалият към този момент художник Светлин Русев. За най-ценните картини има издигнато особено хранилище, с надзор на въздуха, обезопасено за пожар и обири. То още не е известно на проверяващите.

В сбирката има незнаен брой картини от остарели български майстори, само че множеството не дават отговор на определенията в закона да бъдат " от национално значение ". Не е известно тези картини да са на фондация или най-малко не всички са нейни. И в случай че Божков бъде наказан по текст от Наказателен кодекс, който планува конфискация на половината му имущество, тогава изземването е допустимо. Но в този момент единственото съображение за изземване може да бъде това, че картините са материално доказателство, предмет на закононарушение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР