Ива Митева Йорданова-Рупчева ще бъде предложението от Има такъв народ“

...
Ива Митева Йорданова-Рупчева ще бъде предложението от Има такъв народ“
Коментари Харесай

Ива Митева от Има такъв народ най-вероятно ще оглави парламента

Ива Митева Йорданова-Рупчева ще бъде предлагането от „ ИТН “ за ръководител на 45-ото Народно заседание, съгласно неофициална информация. Ако бъде определена, тя ще бъде третата жена ръководител на Народното събрание след Цецка Цачева и Цвета Караянчева, и двете от ГЕРБ.

Според Николай Хаджигенов, на протестърските партии се падало да посочат и изберат ръководител на Народното събрание.

Ива Митева е член на екипа на Политическа партия „ ИТН “ и стана народен представител от 23 МИР София, където бе втора след проф. Андрей Чорбанов. Тя е правист, била е шеф на Дирекцията по правни въпроси в остарелия парламент. Познава в елементи работата на Народното събрание, защото работи от дълго време в администрацията му.

Митева е била кадър на ГЕРБ, който обаче Борисов изпуснал и тя се е преориентирала към Трифонов.

Отговаряла е за европейското право. Кабинетът й е бил не в Народното събрание, а в Партийния дом. През нея са минали всички съществени закони в страната през последните години. Като ценител на европейското право тя е била в помощ на депутатите в изработването на измененията в изборното законодателство в не един парламент. Народни представители със стаж даже напомнят по какъв начин като началник на правната комисия Данаил Кирилов се обръщал с почит към нея с “директор Митева ”.

Преди това е била в същата дирекция, когато неин началник е била проф. Емилия Друмева, която в този момент пък управлява правния екип на президента. Счита се, че посредством Друмева Ива Митева е една от топлите връзки сред Радев и Слави Трифонов. Другата топла връзка е брачната половинка на президента Десислава, която през 90-те години е работила с Трифонов в „ Каналето “.

" Ива Митева " е доста добра кандидатура за ръководител на Народното събрание ", обявиха от Движение за права и свободи, които по всяка възможност ще гласоподават за нея. " Страхотен правист, с над 25 години стаж, пособия е на всички депутати ", описват за нея в Движението.

Ива Митева е била чест посетител в предаването „ Студио Хъ “ на телевизия 7/8, където водещ е заместник-председателят на „ ИТН “ Тошко Йорданов.

Тъй като през годините е работила добре с депутати от всички парламентарни групи, освен това освен от правната комисия, се чака кандидатурата ѝ, в случай че в действителност бъде издигната, да събере поддръжка.

Председателят на Народното събрание би трябвало да бъде определен на първото съвещание на новите депутати. Президентът Румен Радев към този момент го насрочи за 15 април, четвъртък.

Досега ръководителят на Народно събрание се излъчва от най-голямата парламентарна група. От ГЕРБ намекнаха, че това може да е още веднъж Цвета Караянчева. Тази кандидатура обаче надали ще мине - нито една от другите партии няма да я поддържа.

От това кое крило ще надделее във групировката " Изправи се, мутри вън " зависи дали ще бъде издигната Мая Манолова или Татяна Дончева.

В “Демократична България ” към момента не са решили, само че там известните адвокати са Атанас Атанасов, Христо Иванов и Атанас Славов.

В Българска социалистическа партия още веднъж ще предложат Кристиан Вигенин, който заемаше поста и в предходния мандат. Те към този момент са избрали Корнелия Нинова за ръководител на лявата парламентарна група.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР