Италия ще ръководи бойната група на НАТО в България. Това

...
Италия ще ръководи бойната група на НАТО в България. Това
Коментари Харесай

Италия ще ръководи бойната група на НАТО в България -

Италия ще управлява бойната група на НАТО в България. Това предложение е одобрило държавното управление на днешното си съвещание. Министерски съвет позволи и престояване те у нас на военни формирования в състав до 800 италиански и до 40 албански военнослужещи у нас. Очаква се и други страни от Алианса да допринесат за състава на бойната група. В същото време България ще понижи досегашния си принос до 140 бойци и до 15 офицери в щаба на групата.

Бойната група на основата на батальон беше препоръчана като вид за укрепване на източния фланг на НАТО след началото на военните дейности в Украйна.

Заради водещата си роля Италия ще може да изпрати у нас до 800 военни с нужното въоръжение, екипировка и техника. 

В края на април у нас пристигнаха 150 американски военни и бронирани машини " Страйкър ", които към този момент започнаха учения на полигона " Ново село ". В идващите месеци 120 английски военни също ще са тук, с цел да упражняват и работят с българските военни.

НАТО реши да сътвори бойните групи в България, Словакия и Румъния през март, а разискването стартира месец по-рано. Това беше посрещнато със опозиция от тогавашния министър на защитата и сегашен политик Стефан Янев, който след това беше освободен от премиера Кирил Петков, защото наричаше съветската инвазия в Украйна " специфична интервенция " в унисон с Кремълските опорни точки. През февруари Янев настояваше бойната групи на НАТО да бъде въз основата на български подразделения, български пълководец, българско командване и присъединяване на други сили от страните членки на НАТО. В бойната група би трябвало да участват до 700 - 1000 души, като 70-80% трябваше да са българи. В същото време България не разполага с нужното съвременно въоръжение. 

Отговорностите на страната ни ще бъдат свързани с даването на поддръжка като страна-домакин, гласи решението на държавното управление от 18 май.

От 2016 година сходни роти НАТО има в Полша, Литва, Латвия и Естония, като те бяха подсилени с личен състав и техника при започване на тази година поради нападението на Русия над Украйна. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР