Италия се аргументира с необходимостта от енергийна сигурност заради намаляването

...
Италия се аргументира с необходимостта от енергийна сигурност заради намаляването
Коментари Харесай

Италия иска да направи чудо с проект за втечнен природен газ

Италия се аргументира с нуждата от енергийна сигурност поради намаляването на съветските доставки, с цел да построи за няколко месеца терминал за полутечен природен газ - развой, който обичайно лишава години поради проблеми с локалните управляващи и издаването на разрешителни, съобщи Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция. 

Назначен от страната комисар заяви в петък, че при започване на идната седмица ще даде утвърждение за терминала с мощ 5 милиарда кубични метра в пристанището на Пиомбино в централния район Тоскана, което значи, че той ще може да проработи през пролетта.

Проект от сходен мащаб ще помогне на Италия да избегне безизходна обстановка с доставките на синьо гориво, с която другояче може да се сблъска идната зима, само че в същото време я обвързва с газа за дълго време, забавяйки прехода на страната към възобновими сили.

Като част от проекта на държавното управление в оставка на Марио Драги да размени намаляващите доставки на съветски газ след нашествието в Украйна, Рим подреди на оператора на газопреносната мрежа " Снам " (Snam) да похарчи към 400 милиона $ за основаването на ново плаващо оборудване за предпазване и регазификация (FSRU) и то да проработи до края на март.

Новото дясно държавно управление на Джорджа Мелони не дава индикации за смяна във връзка с плана в Пиомбино, подсилен от промишленото лоби " Конфиндустрия " (Confindustria).

" Графикът ни е толкоз напълнен, че всеки един спомагателен ден за утвърждението на плана значи един ден с по-малко газ в мрежата ни ", съобщи шефът на подразделението за полутечен природен газ в " Снам " Елио Руджери пред Ройтерс.

Плаващото оборудване за предпазване и регазификация е специфичен транспортен съд, който получава полутечен природен газ и го трансформира още веднъж в природен газ. Тези плавателни съдове се трансфораха в стандарт на пазара за газови потребности до 10 милиарда кубични метра с оглед и на обстоятелството, че могат да сменят местоположението си, съобщи Руджери.

Главният изпълнителен шеф на " Ени " (Eni) Клаудио Дескалци предизвести, че без нов терминал за полутечен природен газ Италия може да се сблъска с дефицит на газ от 5-6 милиона кубични метра или близо 8 на 100 от годишното ползване през зимата на 2023-2024 година.

Новият терминал ще помогне да се се запълнят още веднъж хранилищата на страната, които ще са съвсем празни в края на тази зима и да се подсигурява енергийната сигурност на страната, добави Дескалци.

Мозъчният концерн " ЕККО " (ECCO) признава, че новият терминал е бързо решение, което ще помогне през идните една или две зими, само че е " глупава " инвестиция и още повече обвързва Италия със " остарял " източник на сила.

" Това евентуално е най-скъпият избор, който усилва дълговия товар за новите генерации ", сподели Микеле Говернатори от " ЕККО ". " Вместо да се влага в инфраструктура, която скоро може да остарее, имайки поради прехода на Европа към възобновими източници, държавното управление би трябвало да предложи начинания за понижаване на потреблението на електрическа енергия и да развие в допълнение " зелените " планове ", добави Говернатори.

С доста дребното локално произвеждане на газ и възбрана върху нуклеарната сила, Италия е извънредно подвластна от вноса на сила за потребностите си. Преди войната в Украйна съветските доставки покриваха 38 на 100 от цялото ползване.

Рим побърза да си обезпечи различно доставяне, само че доставките по тръбопроводите на азерски и алжирски газ към този момент са на лимита си, по тази причина е нужен полутечен природен газ, с цел да се замести изцяло съветския импорт.

Италия се концентрира върху десетилетните връзки с Африка и вследствие на напъните на държавната компания " Ени " се чака спомагателен импорт от над 8 милиарда кубични метра газ до идната зима, оповестиха два източника.

Доставките, главно от Алжир, Ангола, Република Конго, Египет и Мозамбик, както и от Катар и Съединени американски щати ще доближат над 10 милиарда кубични метра през 2024-2025 година, настояват източниците.

Тъй като новите размери не могат да се поберат във към този момент съществуващите три терминала за полутечен природен газ, то Пиомбино, още едно плаващо оборудване за предпазване и регазификация, което " Снам " проектира за 2024 година и плануваното уголемение на един от съществуващите терминали ще би трябвало да поемат новите потоци.

Пристанището на Пиомбино, което свързва континенталната част с остров Елба, известна лятна дестинация, ще даде опция за елементарно превозване на газа към гъстонаселения и индустриализиран север на Италия.

Кметът на града Франческо Ферари, който е от партията на Мелони, поведе локалните митинги против плана, наблягайки рисковете за сигурността, околната среда и локалните бизнеси, в това число рибовъдството.

Правителството на Марио Драги обаче назначи специфичен прокурист и му даде необятни пълномощия, които ще разрешат планът да продължи, даже в случай че бъде оспорен в съда.

" Снам " разгласи, че се нуждае от окончателното утвърждение на специфичния прокурист Еудженио Джани, който е и губернатор на област Тоскана, до края на октомври, с цел да извърши крайния период за края на март.

Това би означавало единствено четири месеца от първичното искане, т.е. " съвсем знамение " в страна, в която са нужни години, с цел да бъдат утвърдени инфраструктурните планове, съобщи източник.

" Снам " се съгласи да държи плаващото оборудване на док в Пиомбино за три години и да го реалокира по-късно на към момента незнайна офшорна локация.

Рим може да даде понижение върху цената на газа до 50 на 100 за бизнеса и семействата в Пиомбино, с цел да успокои локалното неодобрение и опасенията на хората и да си подсигурява поддръжка за плана, сподели специфичният прокурист.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР