Италия продължава да търси купувач на Банка Монте дей Паски

...
Италия продължава да търси купувач на Банка Монте дей Паски
Коментари Харесай

Рим отново търси алтернативи за Монте Паски

Италия продължава да търси покупател на " Банка Монте дей Паски ди Сиена " откакто евентуалната договорка с " Уникредит " става все по-малко евентуална под управлението на новия й основен изпълнителен шеф Андреа Орсел. Той пое банковото кормило през април и сложи условия за покупката, които италианското финансово министерство прави оценка като прекомерно скъпи, настояват осведомени с въпроса лица. Това притиска държавното управление, което през 2017-а избави с държавни пари " Монте Паски " при изискване да се раздели с всичките си инвестиции в кредитора през тази година, още веднъж да претегля разнообразни благоприятни условия. Сред тях са разтрошаване на банката и продажба на обособените й елементи и възможна молба до Европейската комисия за удължение на периода за очистване на държавния дял в най-старата кредитна институция в света, споделят още добре осведомените източници. 

Засега представители на италианското финансово ведомство, на " Монте Паски " и на " Уникредит " отхвърлят формален коментар на проблема. 

Времето на Италия да извърши изискванията на Европейския съюз във връзка с " Монте Паски " изтича откакто договарянията за потенциална договорка бяха замразени в продължение на месеци поради промяната на държавното управление и на основния изпълнителен шеф и на висши мениджъри на " Уникредит ". " Монте Паски " пък е застрашена от финансов дефицит в размер на 2.5 милиарда евро и предизвестява, че в следствие може да се наложи да отсрочи проектите си за набиране на пресен финансов запас. А Европейската централна банка към този момент е отправила документално питане до ръководителите на кредитора по какъв начин възнамеряват да попълнят дефицита. 

Акциите на " Монте Паски " изгубиха 0.3% от пазарната си оценка по време на борсовата търговия в Милано след новината, само че към момента са с към 8% по-скъпи спрямо началото на годината. 

По сведения на поискалите анонимност лица, Орсел е подчертал в договарянията си с министерството на финансите, че поглъщането на " Монте Паски " не е измежду целите му тъкмо когато се пробва да пренасочи " Уникредит " от процеса на преструктуриране към реализиране на устойчива възвръщаемост. Резултатите от стрес тестванията, които би трябвало да бъдат оповестени до края на юли, евентуално ще покажат, че " Монте Паски " е измежду най-слабите кредитни институции на еврозоната. 

Предшественикът на Орсел - Жан-Пиер Мюстие - беше изискал договорката да не влошава капиталовата мощ на " Уникредит " и групата да бъде предпазена против всевъзможни правни искове, свързани с " Монте Паски ". Орсел е добавил още условия, измежду които - проблематичният заемодател да анулира всичките си банкови застраховки и подписаните потребителски кредитни съглашения с други компании без никакви разноски за " Уникредит ", заяви на 14 юли вестник " Месаджеро ".   

Подобен пакет ще е прекомерно безценен и ще изисква доста време за осъществяване от Рим, показват добре осведомените източници. За финансовото министерство по-приемливата алтернатива би била да се разделят интервенциите на " Монте Паски " на географски принцип, с цел да се улеснят възможни покупко-продажби с по-дребни кредитори. Екип на ведомството изследва и благоприятни условия за набиране на пресен запас, който да задържи банката над повърхността до момента в който се намери трайно решение.  

Последната алтернатива ще е да се желае удължение на периода за очистване на държавното присъединяване в " Монте Паски " след 2021-а. И въпреки че италианският министър председател Марио Драги не е последовател на този вид, той, в последна сметка, може да се окаже само вероятен. 

Както е известно, поради растеж на необслужваните заеми и губещи покупко-продажби с финансови производни, " Монте Паски " бе национализирана посредством избавителна държавна инжекция в размер на 5.4 милиарда евро. Оттогава банката се бори да излезе на устойчиви облаги. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР