Италия е любов,романтика и вкусна храна – казва Севда, първият

...
Италия е любов,романтика и вкусна храна – казва Севда, първият
Коментари Харесай

С дъх на Италия – история на пицата

Италия е обич,романтика и вкусна храна – споделя Севда, първият вегетарианец в света, спечелил „ Мастър началник – втори сезон “ в България. Тя и foodpanda споделят забавни обстоятелства за най-популярното международно ядене – пицата.

Италия е страна, която нахранва всички сетива. Италия е омайно вино, тесни калдъръмени улички с дребни ресторантчета, хора, които приказват, жестикулирайки с ръцете си на своя секси език, и вкусна, непретенциозна храна, на която не можеш да устоиш и да забравиш. Дъхът на Италия е ентусиазъм за доста филми, книги, музика и кулинарни пътешествия. Всички италианци, които познавам, настояват, че няма по-хубава храна и вино от италианските.

Безспорно едно от най-популярните ястия в Италия (а и не само) е пицата. Обожават я всички възрасти, само че най-много децата и младежите на всички места по света. Дори в Япония последните години пицата става доста известна, като се подготвя с риба и калмари или с картофи, бекон и майонеза („ Майо Яга “). Над 5 милиарда пици се продават всяка година по света. В Съединени американски щати пицата е доста по-дебела.

Думата „ пица “ идва от латинската дума „ пицца “, която значи „ потъмняване на кора от пожар “. Пътят на историята на пицата е дълъг и нерешителен. Произходът ѝ не е строго италиански. Храни, сходни на пица, се вършат още през неолита. Счита се, че гърците първи са пекли огромни кръгли плоски хлябове по времето на Дарий Велики („ палакинтос “ и „ пита “) с масло, чесън и билки. И други нации още в древността вършат плоски хлябове:  „ мануше “ в Ливан, „ кока “ (сладки и солени вариации) от Каталуния, „ инджера “ – Африка, „ паратха “ и „ наан “ в Индия, „ фламкухен “ от Елзас, „ риеска “ от Финландия.

В Италия също са известни плоските хлябове, да вземем за пример „ фокача “ и „ пиадина “. Още през 16 в. в Неапол един галетен плосък самун се назовава „ пица “. Съвременната пица също е създадена в Неапол, като към фокачата са добавени домати. Това е ядене за бедните, което се продава като улична храна. Кралицата на Италия – Маргарита (Margherita) също желае да опита от тази храна. За да уважи своята кралица, началник Рафаеле Експозито основава пица „ Маргарита “, като я покрива със скромни количества доматен сос, моцарела и пресен босилек, цветовете на италианското знаме.В книгата „ Cuccina e l’Arte di mangiar bene “, от началото на 20 в. дава три предписания за пица, всяка от които е сладка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР