Италия е имала 67 правителства от Втората световна война насам,

...
Италия е имала 67 правителства от Втората световна война насам,
Коментари Харесай

Защо Италия никога не провежда предсрочни избори през лятото?

Италия е имала 67 държавни управления от Втората международна война насам, само че в никакъв случай не е провеждала избори през лятото.

И за това си има една доста съответна причина.

Премиерът Марио Драги подаде оставка през днешния ден, само че предварителните избори е малко евентуално да бъдат преди есента.

Причината за това са стъпките, изложени в италианската конституция за образуването на държавно управление и нуждата страната да има нов бюджет всяка година доникъде на есента. Това значи, че в случай че изборите се проведат през лятото, няма да има време за сформирането на устойчиво ръководство и за договарянето и гласуването на бюджет преди написания в конституцията краен период.

Първата публична стъпка за предизвикването на нови избори е разпускането на Народното събрание от страна на президента.

Дори и президентът Серджо Матарела да разпусне Народното събрание незабавно, би трябвало да минат минимум 45 дни, преди италианците да бъдат призовани пред урните.

Италианските политически механизми са известни със своята трудност и нормално водят до дълги забавяния. Дори и при изключително ефикасен сюжет, в който Матарела разпуска незабавно Народното събрание, избори няма да има преди средата на септември, написа Bloomberg.

Това обаче би било единствено началото на дълъг развой по съставянето на ново държавно управление с цялостни пълномощия. След изборите новоизбраният парламент ще би трябвало да стартира съвещания за възможни кандидатури за министър председател и чак по-късно може да стартира по нов закон за бюджета.

Днес стана ясно, че президентът Матарела е помолил Драги да извършва ролята на длъжностен министър председател, като в този случай неговите пълномощия ще бъдат лимитирани. Ще бъде мъчно страната да изготви бюджет за 2023 година, който по закон би трябвало да бъде показан пред Европейски Съюз доникъде на октомври.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР