Италианското изкуство, средновековната руска живопис и авангардът на XX век

...
Италианското изкуство, средновековната руска живопис и авангардът на XX век
Коментари Харесай

Запознайте се с руския художник, който съчетава изкуството на Ренесанса и иконописта

Италианското изкуство, средновековната съветска живопис и авангардът на XX век се преплитат в творчеството на самобитния художник Андрей Ремньов.

Андрей Ремньов е роден в Московска област, в град Яхрома, където, както самият той твърди, пейзажите са „близки до тези на Брьогел“. Като млад получава художествено обучение, а от началото на 1990-те години взе участие в задгранични културни обмени и изложения. Досега негови произведения са излагани в галерии в Германия, Кипър, Нидерландия, Франция, Италия и Испания.

За един от най-важните стадии в творчеството си Ремньов счита проучването на иконопис под управлението на иконописеца отец Вячеслав в Спасо-Андрониковия манастир в Москва, прочут със стенописите на именития Андрей Рубльов, основния феодален съветски иконописец.

„Копирах най-хубавите мостри на староруската живопис от XV-XVII век. В същото време работех върху личните си картини. През този интервал дефинитивно се оформи личната ми техника на рисуване“, споделя Андрей.

Днес творчеството му се базира на сливането на няколко стила и трендове в международното изкуство: в картините могат да се открият претекстове от италианския Ренесанс и съветската иконопис, модернизма и авангарда.

Ренесансовите майстори оказват особено въздействие върху художника. Той счита, че културата на Русия и Италия е неразривно обвързвана: „Московският Кремъл, Успенският събор и Архангелският събор, издигнати от италиански архитекти, са станали неразделна част от съветската просвета.

Много съветски художници от XIX в. отиват в Италия, с цел да учат и усъвършенстват уменията си. Ремньов съумява да продължи тази традиция – той постоянно пътува до Италия и се въодушевява от пейзажите на Поцуоли и Неапол, както и от картините на Пиеро каузи Франческа и Беноцо Гоцоли. Цяла поредност от негови произведения, озаглавена „Лицето на стихията“, е въодушевена от тези пътувания.
„Плат на метър“, 2020

„Трета стража“, 2020

„Римска ваканция“, 2017

„Бронислава“, 2017 (Посветена на сестрата на Вацлав Нижински)

„Веста“, 2012

„Стрелка“, 2015

„Навигатор“, 2015

„Укротителница“, 2002

„Сплитане на коси“, 2014

„Червенокоса“, 2004

„Посока на вятъра“, 2019 (от поредицата „Лицето на стихията“)

„Бойно поле“, 2019 (от поредицата „Лицето на стихията“)


създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР