Италианското издание на младежкия фестивал Арлекин“ ще се проведе в

...
Италианското издание на младежкия фестивал Арлекин“ ще се проведе в
Коментари Харесай

Създатели на звезди за Сан Ремо - в журито на Арлекин в Рим

Италианското издание на младежкия фестивал „ Арлекин “ ще се организира в Рим на 9 и 10 март. Специално за участниците Н. Пр. Тодор Стоянов отваря вратите на посолството и красивата постройка на улица „ Рубенс “ ще стане сцена за музикалния конкурс с чудесно озвучаване. Дисководещ ще добави положителното въодушевление, а българска госпожица ще бъде водеща на два езика.

 

Членове на високо професионалното жури ще бъдат двама музиканти, известни като „ основатели на звезди за Сан Ремо “. Това са доцентът от тамошната музикална академия Дарияна Куманова. Тя преподава на Ариза, която печели Сан Ремо и е жури в Х-фактор Италия. Мадалина Генеа, актриса и модел (с основна роля във кино лентата „ Дом Хемингуей “, с Джъд Лоу), също е ученичка на българката.

 

Дарияна е една от най-влиятелните дами в артистичния живот на Италия с над 20-годишен опит на интернационалната музикална сцена. Тя управлява оркестъра на Сан Ремо, като единствената жена диригент по това време и четвъртата жена диригент в над 70-годишната история на фестивала. 

 

Г-жа Куманова е притежател на редица оценки в региона на изкуството като така наречен музикален „ Оскар “ – премията „ Давид на Донатело “, връчен ѝ за истинската ария във кино лентата „ Сибирско образование “ на Габриеле Салваторе и „ Златен лъв “ от фестивала във Венеция за професионални триумфи в региона на музиката и културата. Удостоена е и с най-голямото персонално и професионално отличие за една дама „ Жена на годината “ в Италия, в категория „ Изкуство “.

 

Другият член на журито Иван Лазара, вокален треньор на Сан Ремо 2024. Той е  музикален шеф на университетския курс на West Scotland University, основан в Рим. Провежда мастър класове с авторския си курс " уравновесен глас " за учители по пеене. Работи с обществени персони и звезди по вокалната им подготовка за  италиански и задгранични продукции. Той е и вокален възпитател на Сан Ремо 2024.

 

Сред оценяващите младите дарования е и Милена Базиле,  изследовател на гении за стратегии на Media cet, RAI, Super RTL, SAT1, TNT, Sony Warner music.

 

Освен изпълнителите от България, в музикалния конкурс ще се включат 12 от 14-те тазгодишни участници от фамозния италиански фестивал „ Златната монета “.  В последното издание за първи път от 2009 година насам  в конкуренцията взе участие и българско дете 10-годишната Дария Стоянова, която дружно с Елиза  Капланай от Албания и Александрос Цанаварас от Гърция изпя песента „ Ciao Europa “ -  апел от Балканите за безгранично пътешестване, мир и бъдеще. 

 

Българският представител в състезанието ще бъде вокално студио " Детски смях " от Монтана с началник Миглена Георгиева. Правото да са наши представители в Рим извоюва тяхната възпитаничка Жанет Пейна, която завоюва през юни 22023 година огромната премия на състезанието „ Арлекин “ във Варна.

 

При по-големите кандидати съперници на българите ще бъдат младежите от италиански „ Талент форен клас “.

 

На 10 март, във филмовата част, ще се състезават с лентите си деца и младежи от Етрополе, София, Златица и Сливница.  Както постоянно, особено място ще бъде отделено и на анимационните филми.

 

Очаква се студенти от НАТФИЗ да снимат фестивала.

 

Предишно издание на  „ Арлекин “ във Варна изстреля Маги Джанаварова непосредствено в крайната фаза на фестивала в Сан Ремо. Присъствалият на музикалния конкурс Антони Вантони, шеф на Радио Италия, я награди с опцията да бъде позволена до по-предна фаза без кастинг. Разбира се, Дарияна Куманова се включи сърцато – написа ария на италиански, а Маги снима клип.

 

Българската певица доближи до полуфинал и се класира измежду първите 145 сред 8000 кандидати.

 

Току виж, на настоящето издание на „ Арлекин “, различен млад български музикант получи също скъпа опция.

 

Фестивалът е основан през 2010 година от учен Хачо Бояджиев и доктор Росица Младенова.  Това е второто му издание в Рим.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР