Италианското антисистемно Движение Пет звезди получи зелена светлина от членовете

...
Италианското антисистемно Движение Пет звезди получи зелена светлина от членовете
Коментари Харесай

След грешните сметки на Салвини Италия ще има проевропейско правителство

Италианското антисистемно Движение " Пет звезди " получи зелена светлина от членовете си за съставяне на нова коалиция с лявоцентристката Демократическа партия, съобщи " Политико ". Така Рим ще обърне тил на първото популистко държавно управление в Западна Европа и се чака да заеме позиция, по-силно фокусирана върху Европейски Съюз, и по-слабо върху Русия.

Във вторник вечерта " Пет звезди " разгласи, че 79% от близо 80 хиляди души, взели участие в онлайн гласоподаване, са подкрепили договорката. Техните предходни сътрудници от крайнодясната партия " Лига " сложиха завършек на първото в Европа следвоенно популистко държавно управление след 15 месеца на власт като желаеха избор на съмнение към премиера Джузепе Конте. Опитът на водача на " Лига " да провокира избори се провали и в този момент той ще би трябвало да премине в съпротива.

" Сега би трябвало да (направим) последната стъпка ", съобщи водачът на " Лига " Луиджи Ди Майо на конференция след вота, имайки поради нуждата от лист с министри.

Салвини нападна новото държавно управление като съобщи в " Туитър ", че единственият общ знаменател сред партиите е " омразата към " Лига ". Той добави, че новото държавно управление ще отвори още веднъж пристанищата и границите, а в различен туит предсказа, че обединението няма да издържи дълго.

Вотът бе считан за извънредно значим, тъй като в случай че партийните членове бяха отхвърлили договорката, Ди Майо щеше да би трябвало да се откаже от поддръжката си за новия съюз.

 Луиджи Ди Майо
© Reuters

Луиджи Ди Майо

" Пет звезди " и Демократическата партия са необикновена двойка, защото първата бе учредена в символ на отменяне на обичайните партии. Новото държавно управление стана допустимо поради внезапен противоположен завой в позициите на основни играчи като някогашния водач на Демократическата партия Матео Ренци и създателя на " Пет звезди " Бепе Грило.

Очаква се новото държавно управление да не бъде толкоз предизвикателно настроено към Брюксел, колкото бе това на " Пет звезди " и " Лига ", изключително ще се отнася до миграцията. Твърдата линия на Салвини в това отношение го изправи против сътрудниците на Италия в Европейски Съюз.

" Пет звезди " и Демократическата партия също така ще опитат да реализират баланс сред икономическите ограничения в поддръжка на растежа и по-предпазлив метод по отношение на бюджета, съгласно чернова на тяхната обща политическа стратегия.

Конте, който е самостоятелен, само че непосредствен до " Пет звезди ", ще остане министър председател. Очаква се през днешния ден той да показа лист с министри на президента Серджо Матарела, а държавното управление да постави клетва. Вот на доверие в двете камари на Народното събрание ще се организира или по-късно тази седмица, или при започване на идната.

Как се стигна до тази рецесия, четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР