Италианският вицепремиер Матео Салвини изпраща текстове с усмивки на френскя

...
Италианският вицепремиер Матео Салвини изпраща текстове с усмивки на френскя
Коментари Харесай

Усмивки и селфита: Крайната десница в Европа опитва да сложи край на разделенията

Италианският вицепремиер Матео Салвини изпраща текстове с усмивки на френскя крайнодесен водач Марин льо Пен и разгласява селфита с австрийския крайнодесен политик Хайнц-Кристиан Щрахе. Ликът на водача на италианската крайнодясна партия " Лига " сияе на огромни екрани на манифестации на десницата от Прага до София. Салвини, чиито позиции са подсилени от личния му триумф и умората на гласоподавателите от партиите от главното течение, се пробва да построи мостове преди изборите на 26 май за Европейски парламент.

На фона на упованията, че двата най-големи политически блока ще изгубят своето комбинирано болшинство, той и други крайнодесни водачи се надяват да основат опозиционен, евроскептичен съюз с задоволително места в Народното събрание, с цел да стопира или задържа законодателство. " Нашата концепция е да се съберем дружно... в нова партия, която по-добре отразява сплотяващите ни евроскептични възгледи ", съобщи пред " Ройтерс " съветникът на Салвини по външната политика Марко Дзани. " Сега е нашият късмет да обединим сили един път вечно. "

Когато обаче Салвини стартира през днешния ден в Милано своята акция за изборите, участваха представители на единствено три относително дребни крайнодесни европейски партии. Льо Пен не беше там. Нито пък имаше представители на ръководещата в Полша партия " Право и правдивост " (ПиС) на Ярослав Качински. Салвини дава обещание доста по-голям протест идващия месец. Но отсъствието на Льо Пен и други водещи крайнодесни и националистически водачи приказва за политическите разлики и съперничества, които от дълго време пречат на обединяването на сходни групи.

Крайнодесните водачи споделят необятните идеологически цели за прекъсване на възприемания като демократичен курс на Европейски Съюз и връщане на пълномощия на столиците на страните членки. Но те имат разлики в други области, а опитът на някогашния пълководец на американския президент Доналд Тръмп Стивън Банън да работи като властови медиатор сред популистките групи в Европа се проваля.

Подобните се притеглят?

Инвеститорите чакат нараснала политическа неустановеност след изборите на 26 май, на които ще бъдат определени 705 членове на Европейския парламент или 751, в случай че Англия не напусне Европейски Съюз по проект.

Общото неодобрение от бавния стопански напредък, заканите за сигурността, идващи от ислямистки бойци, и враждебната реакция против миграцията през отворените граници в Европейски Съюз ускоряват поддръжката за евроскептични националисти в доста страни членки.

" Сред гласоподавателите има все по-силно разбиране да се върви срещу нормата ", сподели старшият политически специалист в Европейския съвет за външна политика Сузи Денисън. " Точно в този момент силите, които са " анти ", са доста по-мотивирани от проевропейците. " Техните триумфи и плануваното излизане на Англия от Европейски Съюз ще значи метаморфоза на наднационалните групи, основани от партиите в Народното събрание на Европейски Съюз, чиято основна роля е да ревизира и да внася ремонти в законите на Европейски Съюз, създадени от Европейската комисия.

Според прогнозите антиимигрантската " Лига " на Салвини може да усили повече от четири пъти своето посланичество в с европарламента до 27 места. Заедно с плануваното увеличение на представителството на партията " Национален общ брой " на Льо Пен и Австрийската партия на свободата на Щрахе, участваща в съдружно държавно управление, в което Щрахе е вицеканцлер, групата " Европа на народите и свободата " (ЕНС), към която принадлежат те, може да усили наличието си от 37 на 61 места.

Салвини, чиято партия взе участие в ръководещата коалиция в Италия, желае да притегли и други водачи, чиито партии са в съпернически групи, като Качински. Двамата се срещнаха във Варшава през януари, а унгарският министър-председател Виктор Орбан приветства изгледите те да основат съюз като едно от най-големите събития тази година. Създаването на една огромна политическа група може също по този начин да отключи финансиране и благоприятни условия за оказване на поддръжка. " Те ще получат доста повече запаси, в случай че съумеят да се обединят ", сподели експертът по крайната десница в университета на Джорджия Кас Муде.

Заради политическите разлики обаче сериозните към Европейски Съюз партии евентуално ще останат разграничени на най-малко две фракции - едната към Салвини, а другата към Качински. Салвини се възхищава на съветския президент Владимир Путин, Качински го показва като изверг. И двамата са срещу имиграцията, само че имат различия по какъв начин да се подходи към нея. Италия е чист вносител в бюджета на Европейски Съюз, Полша е чист адресат. Техните възгледи за стопанската система не съответстват. За десните партии в Дания, Финландия и Швеция, които считат Русия за опасност, благосклонностите на Салвини и Льо Пен към Кремъл са също по този начин алена линия.

" Това е решителен аспект за доста страни ", съобщи пред " Ройтерс " водачът на партията " Шведски демократи " Ими Окесон. " Те няма да съумеят, няма да има сходна група. "

За доста партии, които са противници на национално равнище, също ще се окаже мъчно да се съберат дружно. Орбан избира да остане в най-голямата политическа секта в Народното събрание, въпреки че участието му беше замразено предишния месец. Въпреки всичките му възхвали за построяването на коалиция сред евроскептиците фактът, че е в група с авторитетните властови играчи в Европа, демонстрира, че той се употребява с почитание в главното течение - нещо, което липсва на други популисти.

Някои се надяват, че това ще се промени след изборите. " Да напуснеш мощна група, с цел да се присъединиш към слаба група, е мъчно политическо решение, само че да напуснеш, с цел да се присъединиш към група, която е също толкоз мощна и разрастваща се, не е чак толкоз мъчно ", сподели депутатът от ПиС Ришард Легутко, който е съпредседател на групата " Европейски консерватори и реформисти " (ЕКР). " За пръв път има действителен късмет нещата да се трансформират, този политически, даже идеологически монопол да бъде подкопан по някакъв метод ", сподели Легутко.

Да бъдеш признат

Връзките сред крайнодесните остават лимитирани най-вече до персонални връзки. Когато водачи, които дълго са били изолирани вкъщи и нямат въздействие в чужбина, участват на манифестации едни на други, това има за цел да покаже, че те не са маргинализирани.

" Целта е да се потвърдят взаимно ", сподели преподавателят по политика във факултета по ръководство и интернационалните връзки на университета " Грифит " Дънкан Макдонъл. Той обаче съобщи, че крайната десница от ден на ден вижда себе си като " част от нова вълна ".

Партията " Алтернатива за Германия " (АзГ) може да завоюва още доста места в идващия Европейски парламент, демонстрират изследванията на публичното мнение, и може да се включи в групата ЕНС на Салвини. Проучванията демонстрират, че ръководената от Тиери Боде партия " Форум за народна власт " в Холандия може да завоюва четири нови места в събранието на Европейски Съюз, а тя споделя, че ще се причисли към ПиС в ЕКР.

Испанската новосъздадена партия " Вокс " се трансформира в фаворитка на евроскептичните групи след триумфа й на районни избори през декември в Испания, която до тогава устояваше на популистките течения, връхлитащи Европа. Сега " Вокс " е ухажвана както от полската ПиС, по този начин и от " Лига " на Салвини.

Но гледайки напред към идващия Европейски парламент, в който изследванията допускат, че " Вокс " ще завоюва към пет места - повече от едното й сега, водачът на партията Сантяго Абаскал съобщи пред " Ройтерс ": " Може да се окажем сами. " " Вокс " се възползва от вътрешните напрежения поради каталунския фракционизъм - тя счита Каталуня за неделима част от Испания, само че някои други крайнодесни партии не споделят нейния мироглед. " Тяхната поддръжка за държавния прелом (на сепаратистите) от Каталуня е голяма спънка (за сътрудничество) ", сподели той.

Дори партиите да не са в една и съща група, Дзани от " Лига " на Салвини споделя, че ще има по-голямо съдействие в опит да бъде повлияна или осуетена политиката на Европейски Съюз. " Има заплаха от дълготрайна парализа, сподели Денисън, която с времето ще подкопае концепцията за Европейски Съюз като ефикасен състезател. "

Стратези на Европейския парламент обаче споделят, че по-младите десни политически групи демонстрират много по-слаба партийна дисциплинираност. " Евроскептиците са крило с доста пера и аз не съм сигурен, че то ще маха успешно ", сподели върховен чиновник в Европейската национална партия - основната десноцентристка група. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (208)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР