Италианският производител на стъкло New Murano Gallery използва под половината

...
Италианският производител на стъкло New Murano Gallery използва под половината
Коментари Харесай

Да оцелееш през зимата: Как три фабрики се справят с енергийната криза в Европа

Италианският производител на стъкло New Murano Gallery употребява под половината от пещите си, с цел да понижи разноските. Испанският производител на плочки Realonda дава едно от всеки две евро от продажби за покриване на енергийните си потребности. Германската химическа компания Follmann Chemie заменя някои от печките си с такива, които работят с горива.
Пандемията от ковид и съветската експанзия в Украйна, която стартира през февруари, провокираха извънреден скок в цените на природния газ. Това естествено води до усложнения за редица компании в Европа, чиито маржове на облага се срутват. За избрани промишлености тези проблеми може да имат даже пагубни последици.

Тези компании са енергоемките производители на континента, където годишните сметки за сила постоянно надвишават милиони евро. Контролът на температурата за тях не включва намаление на термостата в офиса, а изгаряне на природен газ за генериране на рискова топлота. Тя е в действителност незаменима част от техните индустриални процеси, което значи, че цените на газа имат директно въздействие върху тях.
Реклама
Към края на октомври изглеждаше, че най-тежката част от енергийната рецесия към този момент е минала, откакто газовите складове в Европейски Съюз бяха запълнени на над 90%. Това обаче не важи за тежките промишлености, които занапред имат да се оправят с най-студените дни и опцията от краткотрайни спирания на зареждането.

Предизвикателствата пред фирмите са разнообразни, като те се дефинират от това в коя промишленост е позиционирана всяка от тях. Financial Times е насочил вниманието си към три европейски компании и компликациите им през идващите месеци, като те споделят упованията и терзанията си. Италианският стъклар от Мурано Първото дружество е New Murano Gallery, което се занимава с производството на стъкла и стъклени артикули. Компанията е учредена преди 22 години, като сега в нея работят 36 чиновници. Тя е основана на острова Мурано, който се намира покрай Венеция и е прочут със стъкларската си промишленост от над осем века.

Експлоатацията на една пещ струваше към 7000 евро на месец преди нахлуването на Русия в Украйна да провокира скок в цените на газа. Сега това коства до 110 хиляди евро - обстановка, която е " невъзможна за ръководство ", споделя Андреа Перота, съосновател на New Murano Gallery. " Енергията е главното нещо, само че не е единствено сила. Суровини, опаковки, превоз. Цената на всичко се е повишила ", декларира той пред FT. " Това несъмнено е най-тежката рецесия, с която се е сблъсквал нашият бизнес ", споделя Франческо Скарпа, съосновател на компанията.

За момента компанията съумява да се задържи посредством основно на държавната помощ, която италианските управляващи отпускат. От октомври насам локалните компании могат да се възползват от данъчни заеми за до 40% от техните сметки за сила. Това дава опция на New Murano Gallery да не се тормози толкоз за разноските си, само че това не е задоволително.
Реклама
Друг метод на компанията е да понижи разнообразието в предлагането си. Пещите на компанията вършат стъкла с разнообразни цветове, като с цел да понижат разноските, New Murano Gallery към този момент употребяват най-много две от тях по едно и също време. Освен това се усеща и ориентиране към артикули, които носят по-големи облаги. " Вместо да произведем 300 стъкла, ние произведохме три стъклени статуи ", споделя Скарпа. Цената на едно стъкло стартира от 50 евро, до момента в който цената на централна статуя варира сред 700 и 2000 евро.

Спирането на повече от половината от 11-те пещи на New Murano Glass оказа въздействие върху екипа от майстори стъклари, които би трябвало да работят в тесни и горещи условия. Перота разказва ситуацията като " предизвикателно ". Въпреки това той счита това за по-добра опция на оставянето на високоспециализирани служащи, които практикуват вековни техники, без работа. " Те са като пианисти. Ако не работят в продължение на месеци, ще им отнеме време да се върнат към това ", счита той. Плочки от Испания Следващата компания, която британското издание ще следи, е испанският производител на плочки Realonda. Тя е основана в град Онда, както и огромна част от локалната промишленост. Производителят е учреден през 1952 година, а сега наема 100 чиновници. Сто и осемдесет тръби влизат във вътрешностите на пещта на Realonda, където температурата доближава 1200 градуса - по този начин меката глина се трансформира в твърдо изпечени керамични плочки.

Голямата потребност от газ е сериозен мотив за терзание за ръководещия шеф Давид Фернандес-Валадарес. Той споделя, че едно от всеки две евро от продажби отиват за покриване на енергийните потребности на компанията. Въпреки че предприятието към момента е на облага, той е на мнение, че няма гаранции, че това ще продължи. За момента отхвърля да допусне опцията да редуцира част от чиновниците, което огромна част от съперниците му към този момент направиха. " Ще би трябвало да забележим какъв брой компликации ще имаме. Но не се колебая, че ще се оправим ", споделя той.

До момента компанията съумява да трансферира част от по-високите си разноски на клиентите си. От началото на пандемията Фернандес-Валдарес е одобрил три обособени покачвания на цените, като едно от тях идва след началото на войната в Украйна. По този метод цените на плочките му са към 30% по-високи, в сравнение с през октомври 2021 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР