Италианският производител на облекло и търговец Stefanel SpA доби популярност

...
Италианският производител на облекло и търговец Stefanel SpA доби популярност
Коментари Харесай

Компаниите-зомбита, които не оставят намира икономическия ръст в Европа

Италианският производител на облекло и търговец Stefanel SpA доби известност със своите трикотажни палта и жилетки. Много икономисти, вложители и банкери обаче виждат Stefanel като нещо друго - като компания-зомби, написа The Wall Street Journal.

Дружеството регистрира годишна загуба през последните девет от 10 години и е реструктурирало отговорностите си към банките най-малко шест пъти, като в това число получи няколко гратисни интервала, през които трябваше да заплаща единствено лихвите, само че не и главницата.

През удобния стопански интервал след Втората международна война компанията набра скорост, само че скоро испанският колос Zara съумя да я надвие. Stefanel в допълнение пострада и от икономическата рецесия преди 10 години. И през днешния ден компанията към момента е жива, само че се олюлява.

В същата обстановка са и стотици други компании, които са хронично непечеливши, мощно задлъжняли и се задържат над повърхността единствено поради финансови инжекции от банки и акционери, изключително в южна Европа.

Икономистите и централните банкери показват, че зомбитата подбиват цените на здравите съперници, създавайки изкуствени бариери за нахлуване и пречат на прочистването на слаби компании и неприятни заеми, което типично се случва след интервали на стопански спад.

 Златният интервал на стопанската система на Европа
Златният интервал на стопанската система на Европа

Еврозоната към този момент не е " болният човек "

И през днешния ден, когато европейската стопанска система пораства, тези зомбита и техните проблеми с дълга може да натежат на растежа на целия континент.

" Зомбирането на корпоративния бранш и банките е риск за стандарта ни на живот в бъдеще ", споделя Клаас Нот, шеф на холандската централна банка.

Bank for International Settlements - банката на централните банки, дефинира като зомби всяка компания, която е на най-малко 10 години, търгува се обществено и има разноски по лихви по-големи, в сравнение с е облагата и преди налози. Около 10% от фирмите в шест страни от еврозоната, в това число Франция, Германия, Италия и Испания, са зомбита, демонстрират последните данни. През 2007 година този % бе 5.5.

В Италия и Испания техният дял се е утроил за последните 10 години, пресметна през януари Организацията за икономическо съдействие и развиване (Organization for Economic Cooperation and Development, OECD). Зомбитата в Италия дават работа на към 10 % от всички заети и притеглят съвсем 20% от всички вложения през 2013 година, последната година, за която има данни.

Погледнато от една страна, тези компании са несъзнателен резултат от годините на лесните пари от Европейската централна банка, която показа нападателна политика за тласъци, в това число негативни лихви, с цел да поддържа растежа и кредитирането. Тези политики бяха остро подложени на критика в някои от по-богатите страни в еврозоната, защото вършат поддържането на закъсали компании по-лесно.

 Марио Драги понижи на половина изкупуването на облигации
Марио Драги понижи на половина изкупуването на облигации

Програмата обаче се удължава с девет месеца, а лихвите остават без смяна

Наливането на средства в зомбитата лишава от капитала, който може да бъде вложен другаде. В Испания и Италия оценката е за към 10 милиарда евро от 2008 до 2013 година

Йенс Вийдман, президент на немската Bundesbank, цитира през септември академично проучване, съгласно което програмата на ЕЦБ за изкупуване на корпоративни и държавни облигации е спомогнало за оздравяването на банките в южна Европа, само че е и нараснало кредитирането на слаби компании от същите институции. Благоприятно влияние върху заетостта или вложенията не е регистрирано.

Икономисти показват, че част от аргументите за зомби-компаниите е понижената работливост в Европа през последните години. Производството на цимент в Италия е достигнало своя пик от 47 милиона тона през 2007 година и от този момент е намаляло с към 60%. В същото време сега има 24 компании в Италия, които се концентрират върху тази активност, до момента в който през 2007 година е имало 29.

Икономиката на Италия влиза и излиза от криза през последното десетилетия. Около 15% от заемите от огромните италиански банки са необслужвани, т.е. кредитополучателят е просрочен с най-малко 90 дни за вноската. В цялата еврозона този % е 6.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР