Италиански журналисти и депутати протестираха срещу подслушването на телефонни обаждания

...
Италиански журналисти и депутати протестираха срещу подслушването на телефонни обаждания
Коментари Харесай

Няколко италиански журналисти са били подслушвани

Италиански публицисти и депутати стачкуваха против подслушването на телефонни позвънявания по време на следствие на либийски групи за трафик на мигранти и филантропични избавителни групи, за които оповестиха точно публицисти.

Италианският вестник " Домани " заяви, че измежду диалозите, които разпитващите са слушали преди няколко години, има публицисти от гражданските и католически италиански медии, и даже от държавната телевизия " Рай ".

Примо Ди Никола, сенатор от популисткото " Движение Пет звезди ", съобщи, че предлага закон, който да защищава публицистите от подслушване на телефонни диалози с техните източници.

Съюзът на публицистите " Национална италианска федерация по пресата " осъди подслушването. Профсъюзът изиска да знае кой го е одобрил и в случай че се откри, че задачата е да се разкрият източниците на публицистите, тогава да се знае, че техните професионални права са били нарушени.

" Това е доста тежко закононарушение, доколкото е било метод да се открият техните източници. Защитата на източниците е в основата на работата на публицистите ", сподели Ди Никола.

Стотици страници стенограми от телефонни диалози са част от материала на следствието, извършено от прокурорите в Трапани, Сицилия, за дейностите на филантропичните избавителни групи. Предполага се, че тези текстове съдържат имената на източниците и контактите.

Досега няма мнения от италианските прокурори, които нормално не разясняват настоящи следствия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР