Италианската полиция в рамките на кампанията за борба с мафията

...
Италианската полиция в рамките на кампанията за борба с мафията
Коментари Харесай

Мафията днес - италианските кланове отвътре


Италианската полиция в границите на акцията за битка с мафията провежда хайки и арестува десетки в региона на Неапол, Рим и сицилиянския град Агридженто.

Задържаните са упрекнати в контрабанда, изнудване, поръчкови убийства, подкупи на политици, сводничество, кражба на предмети на изкуството. Списъкът от закононарушения е просторен.

Какво съставлява през днешния ден италианската мафия?

„ Коза Ностра “ - сицилианската мафия

Сицилианските банди сътвориха модела, който по-късно беше заимстван от всички мафиотски групировки по целия свят. Те се трансфораха в рискова мощ още през 19 век, след това тяхното господство растеше непрестанно. „ Коза Ностра “ се превежда безусловно като „ наша работа “. Така се е наричала първата мафия, основата на която е сложена от фамилните кланове.

Тя е фамозна със своя кодекс на достойнството – омертата, който изисква безспорна преданост. Предателите са застрашени с мъчения и гибел, а техните родственици – с санкции. Дори в наши дни сицилианската мафия е привличана за разрешаването на търговски разногласия и намирането на откраднати артикули. Техните услуги са желани пред бавната и бавна правосъдна система. В същото време мнозина ненавиждат насилствените заплащания на рекет, с цел да могат да вършат умерено бизнес.

“Коза Ностра “ се прочува в Съединени американски щати, занимавайки се с рекет и борейки се с останалите банди в Чикаго, Ню Йорк и други градове. Тя съумява доста да укрепи своите позиции по време на „ сухия закон “ през 20-те години на ХХ век, когато търгува нелегално с алкохол.
 Полицията направи поредност от обиски Полицията направи поредност от обиски / БГНЕС
ФБР твърди, че като цяло американският незаконен профсъюз не е обвързван с италианските кланове. Главният източник на приходи на „ Коза Ностра “ е търговията с хероин.

Ако в наши дни някой произнесе думата „ мафия “, незабавно изплуват спомените за кино лентата „ Кръстникът “ с Марлон Брандо. На сицилийски думата „ мафия “ е обвързвана с думата „ геройство “. Много постоянно терминът се употребява погрешно и не по предопределение, а за всички проведени незаконни групировки.

Някои мафиозни италиански организации работят и в други страни, конкурирайки се с извънредно жестоките мафиотски банди от Русия, Китай, Албания и други страни. В някои случаи бандите координират своите дейности и по-късно разделят плячката.

“Коза Ностра “ е проникнала в локалната и централната власт освен в Италия, само че и в Съединени американски щати. Но даже в Италия гръмките кавги, свързани с корупция, не постоянно са с присъединяване на мафията.

Според данните на ФБР в редовете на „ Коза Ностра “ и трите други огромни мафиозни групировки – „ Камората “, „ Ндрангета “ и „ Сакра Корона Уните “ - влизат 25 хиляди души. В целия свят с тях са свързани към 250 хиляди души.

Когато отпред на „ Коза Ностра “ е кръстникът Салваторе Риина, групировката се намира в положение на война с италианската страна.

През май 1992 година хората на Риина взривяват близо до Палермо автомобилът на прокурора Джовани Фалконе. В резултат на това умира прокурорът, неговата брачна половинка и трима бодигардове. Два месеца по-късно е погубен и новият прокурор Паоло Борселино. Неговият автомобил е взривен в Палермо.

Тото Риина умря в пандиза през ноември 2017 година на възраст 87 години. Той излежаваше доживотна присъда.

“Коза Ностра “ разпростря своите пипала и до някои стопански планове на Европейски Съюз в Сицилия благодарение на локалните подизпълнители. През 2010 година следствие на Би Би Си откри, че измежду бизнес-проектите на мафиотската формация са вятърни електростанции.

Сицилианското общество няма желание да се предава. Антимафиотската група Libera Terra развива бизнеси, измежду които – хотелиерство с парите, конфискувани от мафията.

Специалистът по проучване на мафията в Оксфордския университет Федерико Варезе описа, че в този момент „ Коза Ностра “ печели от настаняването на мигранти, като за задачата получава финансиране от страната.

Но някои от бандитите мигранти се пробват да конкурират мафията, да вземем за пример, в проституцията, сподели пред Би Би Си Варезе. Той добави, че италианската полиция в Сицилия оказва „ голям напън “ върху мафията.

„ Камора “ - неаполитанската мафия

В клановете на „ Камората “ в Неапол и Казерта членуват към 4500 души. Техният основен бизнес са опиатите. Членовете на „ Камората “ са фамозни със своята изключителна свирепост. Те също по този начин се занимават с изнудване на строителни компании, компании за събиране на отпадък и текстилни компании. В това число и цехове, в които работят най-вече китайци, произвеждащи подправени маркови артикули.

През 2006 година излиза книгата „ Гомор “, в която италианският публицист Роберто Савиано е документирал всекидневието и правилата на работа на групировката. Малко след излизането на книгата журналистът стартира да получава закани. Днес той живее под отбраната на властта: паралелно на Савиано постоянно има бодигардове, а неговото местопребиваване не се разгласява.

В изявление за американското радио Си Би Ес Савиано е заявявал, че „ Камората “ и „ Ндрангета “ се разграничават от „ Коза Ностра “ с по-малко строгата си подчиненост, по-младите си водачи, а също по този начин с това, че те са „ много по-кървави “. Според Савиано през днешния ден тези две групировки са по-силни от „ Коза Ностра “ и са по-малко свързани с политиката, в сравнение с е тя. Наркомрежата на „ Камората “ е пуснала пипала и в Испания, само че централата на синдиката постоянно се е намирал в бедните региони на Неапол, като Скампия и Секондиляно.

Също по този начин „ Камората “ се свързва със конфликтите с бандите в Остия, едно от бедните предградие на Рим. Преди няколко месеца в Италия се развихри скандал, след което член на мафиотския клан Спада при включена камера удари по главата публицист.

Професор Варезе отбелязва, че в структурата на клановете на „ Камората “ обичайно значима роля играят дамите – те като предписание извършват ролята на куриери и „ счетоводители “, които дават пари на членовете на клана.

„ Ндрангета “ – калабрийската мафия

Калабрия е един от най-бедните райони на Италия. Провинцията се намира близо до Сицилия, от която е разграничена от един пролив. „ Ндрангета “ стартира своето съществувания като клон на „ Коза Ностра “.

Наименованието на тази формация произлиза от гръцкото „ андрагатия “, което значи „ героизъм “.

Според оценката на ФБР „ Ндрангета “ има към 6000 членове през днешния ден. Специализацията й е контрабандата на кокаин. Професор Варезе декларира, че групировката е обвързвана непосредствено с мексиканските и колумбийските банди. Според някои калкулации „ Ндрангета “ управлява до 80% от търговията с кокаин в Европа.

Калабрийската мафия има въздействие и в Северна Италия – тя управлява част от престъпния бизнес в покрайнините на Торино. В Калабрия „ Ндрангета “ е упрекната в кражбата на забележителна част от помощите за бедните жители.

През 2007 година в немския град Дуисбург тя сподели своята свирепост. В града бяха убити шестима италианци, свързани със синдиката. Техните тела бяха оставени в два автомобила, намиращи се близо до италиански ресторант.
 Задържаните са упрекнати в контрабанда, изнудване, поръчкови убийства, подкупи на политици, сводничество, кражба на предмети на изкуството Задържаните са упрекнати в контрабанда, изнудване, поръчкови убийства, подкупи на политици, сводничество, кражба на предмети на изкуството / БГНЕС
„ Сакра Корона Унита “ - апулийската мафия

Най-малкият от италианските мафиотски кланове, „ Сакра Корона Унита “ / “Обединена свещена корона “/, се базира в Апулия, Югоизточна Италия. Според оценките на ФБР наброява към 2000 члена, а нейната специализация – контрабандата на оръжия, цигари, оръжия, опиати и хора.

Географското разположение на Апулия трансформира района в идеалното пристанище за контрабандата, идваща от Балканите. Смята се, че апулийските кланове са тясно свързани с източноевропейската проведена престъпност. /БГНЕС

---------

Питър Лоурънс, Би Би Си.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР