Историята на волейбола започва на на 9 февруари 1895 г.

...
Историята на волейбола започва на на 9 февруари 1895 г.
Коментари Харесай

На днешната дата в историята - Ражда се волейболът

Историята на волейбола стартира на на 9 февруари 1895 година в Съединени американски щати, когато Уилям Морган слага мрежа за тенисна височина 197 см и неговите възпитаници стартират да трансферират през нея плондер от баскетболна топка. В началото броят на участниците не е стеснен, а също по този начин началният удар се извършва с една ръка на един крайник. Морган назовава играта „ Минтонет “.

След една година, на конференцията на колежите на асоциацията на младите християни в Спрингфилд, играта получава своето име „ волейбол “ по предложение на професор Алфред Т. Халстед.

През 1897 година са оповестени първите правила на волейбола: размер на площадката 7,6 х 15,1 m (25 х 50 фута), височина на мрежата 198 cm (6,5 фута), топка с обиколка 63,5-68,5 см (25-27 инча) и с тегло 340 гр, броя на играчите на терена и ударите на топката не е избран, точка се зачита единствено при личен начален удар, неудачен начален удар може да се повтори, играе се до 21 точки в гейм.

За разпространението и популяризацията на волейбола способстват членовете на YMCA. През 1900 година играта става известна в Канада, през 1906 – в Куба, през 1908 – в Япония, през 1910 се играе на Филипините, в Бирма, Индия и Китай, през 1913 г е включена в програмата на първите Игри на страните от Юго-Източна Азия в Манила. По време на Първата международна война (1914—1918) волейболът дружно с американския експедиционен корпус се „ десантира “ на европейския континент.

Основните правила на играта се образуват в интервала 1915—25 година В Америка, Африка и Европа се практикува волейбол с шест играча, а в Азия – с девет. През 1922 е извършено първото национално съревнование – в Бруклин се е състоял шампионатът на YMCA в Северна Америка с присъединяване на 23 мъжки тима от Съединени американски щати и Канада. През същата година е формирана и федерацията по баскетбол и волейбол на Чехословакия – първата в света спортна организация по волейбол. Във втората половина на 1920-те години пораждат националните федерации на България, Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Япония. През същия този интервал се образуват и основните механически умения – сервис, повдигане, атакуващ удар и обсада. На тяхна основа поражда и тактиката за отборни дейности. През 1930-те години се появяват груповия блок и покриването, разнообразяват се атакуващите удари и пусканията.

Международната федерация по волейбол (FIVB) е учредена през 1947 година и включва 218 национални федерации (2002 г.). Тя е втората по бройка спортна организация в света след Международният олимпийски комитет (МОК).

След завършването на Втората международна война(1939—1945) стартира разширение на интернационалните контакти. На 18—20 април 1947 година в Париж се организира първият конгрес на Международната федерация по волейбол (FIVB) с представители от 14 страни: Белгия, Бразилия, Унгария, Египет, Италия,Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Съединени американски щати, Уругвай, Франция, Чехословакия и Югославия, които стават първите публични членове на FIVB. За първи президент на FIVB е определен френския проектант Пол Либо, преизбиран неведнъж на този пост до 1984 година, когато се отдръпва и за президент на FIVB е определен лекар Рубен Акоста, юрист от Мексико. FIVB утвърждава формалните интернационалните правила, а в нейният състав са образувани арбитражна комисия и комисия по създаване и рационализиране на разпоредбите на играта.

Първият международен шампионат за мъже се организира през 1949 година, а за дами през 1952 година

През 1954 година в Манила е формирана Азиатската конференция на волейбола, а година по-късно в Токио се организира и първият шампионат на Азия, който се играе както по интернационалните правила (с шест играча на полето), по този начин и по азиатските (с девет играча). През същата година волейболът е включен в програмата на Панамериканските игри.

МОК признава волейбола за олимпийски тип спорт едвам на своята 53-та сесия, протичаща на 24 септември 1957 година в София.

Европейската конфедерация по волейбол (CEV) е учредена на 21 октомври 1963, основана е в Люксембург и включва 54 федерации от Европа.

На първия в историята олимпийски волейболен шампионат, извършен през 1964 година на XVIII Олимпиада в Токио, волейболът се отличава с атлетизъм. Превъзходството на мощното нахлуване над отбраната е било толкоз явно, че интернационалната федерация взема решение да модернизира разпоредбите на волейбола. На играчите от отбраняващият се тим е позволено да придвижват ръцете в полето на противника при блокиране и наново да ударят топката след блокиране. Нововъведението уравновесява опциите за офанзива и отбрана. Волейболът става по-скоростен и прочувствен.

През 1967 година е извършен първият шампионат на Африка, а година по-късно в Мексико е извършен и първият шампионат на Северна и Централна Америка и страните от Карибският басейн.

През 1988 година се вкарва системата грешка-точка за петият гейм, а от 1998 тя се вкарва за всички геймове, като точките за победа се усилват от 15 на 25, като се изключи петият гейм където остават 15. Също тогава се вкарва и поста „ либеро “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР