Историята на легендарната Вавилонска кула от книгата Битие вдъхновява редица

...
Историята на легендарната Вавилонска кула от книгата Битие вдъхновява редица
Коментари Харесай

Вратата към Бог: Какви тайни крие най-легендарната кула в историята

Историята на именитата Вавилонска кула от книгата Битие въодушевява редица художници през вековете и символизира концепцията за човешките упоритости.

Някога действително съществувала ли е кулата в центъра на град Вавилон, останки, от която са открити в сегашен Ирак?

На този въпрос търсят отговор от

Библейската история на Вавилонската кула

Историята за построяването на кула във Вавилонската кула, довело до комплициране на езика, озадачава актуалните учени от десетилетия.

В книгата Битие се споделя за време, в което цялото население на света мигрира на изток към равнината Синар. Повечето считат, че Шинар, което на иврит значи "земя на двете реки ", е това, което акадците наричали Шумер или Шумер, прочут през днешния ден като Месопотамия или актуален Ирак.
 Вавилонската кула
Легендарната Вавилонска кула: Какво значи тя?

Етимологията на иврит най-вероятно се отнася до реките Тигър и Ефрат. От боязън да не бъдат разпръснати по цялото лице на земята, жителите на равнината вземат решение да построят град, а също и кула, която да доближи небето.

Този град щял да бъде наименуван Вавилон (на акадски: bab-ili или "вратата на Бога "), което също е игра на думи с еврейската дума balal или "обърквам " (т.е. езика). Според Стария завет индивидът бил осъден за построяването на тази Вавилонска кула посредством основаването на езика, предопределен да сътвори разделяне измежду човечеството.

Въпреки че множеството от нас са осведомени с еврейския роман за разпръскването на народите и въвеждането на нови езици, археологията демонстрира, че концепцията за разпръскването на езиците не е толкоз неповторима, колкото считаме.

Затова насочваме вниманието си към Джордж Смит, същият Джордж Смит, който през XIX в. превежда за първи път Епоса за Гилгамеш и дава на света най-ранното документирано споменаване на огромния потоп.

След превода на "Гилгамеш " Смит бил изпратен в Ниневия, където трябвало да продължи разкопките с вярата да открие спомагателни надписи, които да са паралелни или да демонстрират някаква връзка със Стария завет.

По това време археологията е нова просвета, учредена върху потвърждаването на библейските текстове.



Откриване на антични истории, които са въодушевили библейската Вавилонска кула

Смит е имал шанс, защото при разкопките са открити спомагателни плочки от Кралската библиотека на Ашурбанипал и при по-нататъшни изследвания той фактически открива история, която евентуално е въодушевила библейския роман за Вавилонската кула.

Каталогизирано и прикрито в хранилищата на Британския музей, фрагментарното парче текст гласи следното:

"[...] тях? Бащата [...]
На него сърцето му беше зло,
[...] против бащата на всички богове беше злобен,
[...] от него, сърцето му беше зло,
[...] Вавилон се подчини,
[малък] и популярен той смути речта им.
[...] Вавилон подчини,
[малък] и огромен той обърка речта им.
Тяхната цитадела (кула) през целия ден те основаха;
до крепостта си през нощта
напълно той направи край.

И още:

[за да] разпръсне по света, той насочи лицето си
Той даде тази заповед, а съветът им се обърка.
[...] курсът той наруши
[...] закрепи светилището "
 Вавилонската кула
Джордж Смит е дал коментар към своя превод, в който в резюме обобщава какво значи надписът за него, дружно с наблягане на основни думи, които разкриват типа на осъщественото строителство.

"... сполетя ни гнева на боговете към прегрешението на света, като упоменатото място е Вавилон. Строежът или работата е наречена тазимат или тазимту, дума, която значи мощен, и има любопитна връзка, редове 9-11, че това, което са построили денем, господ е разрушил през нощта. "

Виждат се основни паралели сред библейските и асирийските разкази, т.е. и в двата се приказва за човечеството, обединено от един език, което построява кула и по този метод разгневява боговете, което води до комплициране на езика.

Асирийският роман за Вавилонската кула, сходно на другите сведения, открити в същата сбирка, най-вероятно е копие на по-стари артефакти.

Какво е въодушевило асирийската Вавилонска кула и какво е било първичното обръщение, предадено в нея? Подобно на еврейския му аналог, тези въпроси не престават да ни убягват.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР