Историята на кърменето е завладяваща и не толкова праволинейна, колкото

...
Историята на кърменето е завладяваща и не толкова праволинейна, колкото
Коментари Харесай

Историята на човешкото мляко и най-старата професия в света

Историята на кърменето е завладяваща и не толкоз праволинейна, колкото може да се допусна. Разказва ни я „ Хаарец “.

Още от най-ранните дни кърмата се е считала за най-хубавата храна за новороденото. За античните египтяни тя е била възприемана като нектар на боговете, който дава живот, мощ и е обвързван с дълголетието. В гръцката митология самата могъща царица-богиня Хера кърмила Херакъл (хранейки детето, богинята несъзнателно му давала божествена сила), до момента в който бебето не захапало зърното ѝ, при което тя го отблъснала, разливайки млякото си по нощното небе, което довело до образуването на Млечния път (така гласи историята).

Открити са безчет гръцко-римски претекстове с форма на гърди. Те постоянно се поясняват като признателност за излекуване на гръдни болести или като знаци на плодородието. Но в общества, в които не е съществувала действителна опция на майчиното мляко, е допустимо те да са били отдадени на признателност за сполучливо кърмене. Неуспешната лактация сигурно е била проблем в античния свят и в медицинските текстове са записани многочислени предписания за увеличение на количеството мляко.

" На латински марулята е lactuca, безусловно " млечно растение ". Сокът му е млечнобял и се е считало, че това усилва притока на мляко ", изяснява доктор Лоурънс Тотелин, откривател на античната фармакология и гинекология в университета в Кардиф, и прибавя: " Друг образец е растение, наречено на гръцки polugalon, което безусловно значи " доста мляко ". Това растение през днешния ден е известно като " млечка ", което приказва за дълготрайността на тези вярвания ".

Откриваме и антични текстове за естеството на самото мляко. На " първото мляко ", коластрата, постоянно не се е вярвало; вследствие на това древногръцките и римските бебета може да не са били хранени от майките си през първите два дни от живота си. Намираме антични рекомендации за предоставяне на мед или мляко от друга жена като сурогат, защото коластрата е била считана за негодна за консумация. Оттогава насам изследванията разкриват, че коластрата в действителност е най-богата на антитела, които защищават бебетата от инфекции, а също по този начин обезпечава съществени хранителни субстанции.

Изглежда, че античните лекари са били наясно с въздействието на здравословното хранене върху производството на здравословна кърма. Плиний акцентира въздействието на майката върху качеството на млякото, като написа, че даже и най-хубавото мляко има действителна стойност единствено в случай че майката се придържа към здравословно хранене.

Съществували са и редица правила, свързани с кърменето, като да вземем за пример отбягване на полови контакти и отбягване на избрани храни и питиета, които също сочат към обстоятелството, че кърменето е трябвало да бъде научено, че то е било обществено построена процедура, което е по този начин и през днешния ден.

Майчино мляко „ унисекс “

Други вярвания се оказват по-далновидни. Плиний Старши написа в своята " Естествена история ", че питателните качества на млякото се дефинират от пола на бебето, за което то се създава.

" Млякото на жена, която е родила момче, се е считало за доста мощно вещество в древността. Това е по този начин, тъй като момчетата по принцип са били считани за по-добри от девойките: носенето на момче по време на бременността евентуално води до производството на по-добър тип мляко ", разкрива Тотелин.

Млякото, създадено за момиченце, е било по-малко ценено. Вместо да се лимитира до изхранването на новороденото, " момичешкото мляко " се е употребило за козметични цели, изключително за лекуване на акне (оказва се, че " любовната ни спекулация " с петната има доста дълга история).

Въпреки че са сбъркали за коластрата, античните сякаш са имали забележителна прозорливост във връзка с половия аспект на млякото и най-малко един път мизогинията на античните писатели ги е довела до някои верни догатки.

Изследователите удостоверяват, че съставът на млякото варира според от пола на бебето и от физическото положение на майката (разбирането на тези разлики може да даде визия и за човешката еволюция).

Съставът на млякото освен оказва директно влияние върху развиването на бебето, само че и въздейства върху неговия характер, който може да се резервира до края на живота му. Кърмата е персонализиран артикул, основан от природата, с цел да дава отговор на другите потребности на половете, заради което някои специалисти считат, че индустриалните формули би трябвало да се оферират във разновидности за момчета и девойки.

" Имаме основателни аргументи да бъдем скептично настроени към една универсална формула ", споделя професор Кейти Хинде, шеф на Лабораторията за относително кърмене в Центъра за еволюция и медицина и Училището за човешка еволюция и обществени промени към Държавния университет в Аризона. " Рецептите за мляко за синовете и дъщерите може да са разнообразни, а разликата може да е по-голяма според от това къде се намира майката в репродуктивното си развиване ", споделя Хинде, говорейки на срещата на Американската асоциация за прогрес в науката в Чикаго. Момчетата и девойките имат разнообразни траектории на развиване, тъй че в случай че не получават това, от което се нуждаят, развиването им няма да е оптимално, прецизира тя.

Въпреки неоспоримите доказателства мултинационалните компании за детско хранене, най-голямата от които е „ Нестле “, към момента оферират единствено унисекс бебешки храни. Доскоро мултинационалната компания за хранителни артикули популяризираше своите млечни формули за кърмачета като имащи " идентична конструкция " с майчиното мляко, а също по този начин имаше разнообразни формули в другите страни (със и без захароза и ароматизатори), само че нямаше полово насочена формула.

Най-старата специалност

Със или без захар бебешките формули вземат решение най-малко един проблем. Майките в древността не са имали доста други възможности на кърменето. Трябвало е да разчитат на други дами, когато млякото им е свършвало или когато някоя жена е умирала при раждане.

Още по времето на Вавилон са били наемани кърмачки, което евентуално прави това най-старата специалност в света (въпреки догатката, че присъединяване в полова интензивност против възнаграждение е било първата).

В гръцките времена съвършената кърмачка не е била по-млада от 20 и по-възрастна от 40 години. Тя към този момент е раждала най-малко два или три пъти, в идеалния случай е кърмила деца от същия пол и е била с цялостни и приблизително огромни гърди. Примерната кърмачка се е въздържала от полови контакти (опасявали са се, че половият акт потиска млякото, както и възприятията към детето) и вино.

" В нашите източници откриваме и размишления за йерархията на кърмачките и тяхното мляко: положителната кърмачка би трябвало да има добър манталитет, да е благоразумна, чиста, нежна, да е добре нахранена и да не е чужденка ", прибавя Тотелин.

" Сред античните висши съсловия е имало доста паники по отношение на кърмачките и по какъв начин те могат да предадат бедните си гени. Въпреки това доста дами от висшата класа не са кърмили ", споделя Тотелин. " Първо, наемането на кърмачка може да е било знак на статус. Второ, защото в древността се е считало, че кърменето има контрацептивен резултат, фамилиите от висшата класа може да са решили, че дамите не би трябвало да кърмят, с цел да могат да забременеят още веднъж по-бързо ", споделя тя.

Причините за известността на кърмачките безспорно са били разнородни - от това, че съпрузите и самите дами са се тормозили за външния тип на гърдите си; съпрузите са се тормозили, че дамите им ще изгубят интерес към тях, давайки приоритет на детето пред тях; до компрометиране на плодовитостта на съпругите им.

Историците са разкрили контракти за кърмене от 18 година прочие н. е. до 308 година прочие н. е. От 34-те оживели контракта от римски Египет седем се отнасят за свободни бебета, а останалите 27 - за деца на плебеи. Един подобен контракт датира от 13 година прочие н. е. и гласи, че кърмачка ще кърми сираче, взето като плебей от жена на име Исидора. В контракта се показва продължителността на службата ѝ (16 месеца) и се прецизира, че кърмачката ще поставя подобаващи грижи както за себе си, по този начин и за детето, няма да утежнява млякото му, ще се въздържа както от полови дейности, по този начин и от зачеване и от кърмене на друго дете.

Във всеки случай кърмачките сигурно са избавили безчет животи, като постоянно са плащали висока цена. Несъмнено доста от тях са жертвали и благополучието на личните си деца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР