Историята на Източната могила край новозагорското село Караново – един

...
Историята на Източната могила край новозагорското село Караново – един
Коментари Харесай

Ще бъде ли опазена Източната могила до с. Караново

Историята на Източната могила край новозагорското село Караново – един неповторим археологически монумент е дълга, за жалост, и доста от вас я знаят, тъй като в предаванията за просвета по стратегия „ Христо Ботев “ се е говорило за нея неведнъж. А повода е – нестопонисването ѝ от страна на общината и страната, поради което към този момент години наред този монумент е в плачевно положение и освен той несъмнено по нашите територии.

Изненадващо през януари община Нова Загора стопира охранителната система СОТ на могилата, а покритието ѝ се разрушава от 2015 година. От няколко години обектът е затворен и за визити точно поради краткотрайно построеното покритие, което се разрушава и е рисково. До през днешния ден, макар засиления публичен интерес и напъните на гражданската самодейност „ За спасяването на обект Източна могила “, основано от археолозите, които я откриват, нищо не се подхващаше за нейното запазване. През последния месец се откри и, че наоколо до могилата има иманярски нападения, което ускори терзанието на археолозите.

Засега се знае, че ще стартира реорганизация на покритието на Източната могила край новозагорското село Караново. Причината за незабавните действия е засиленият публичен интерес, откакто археолози сигнализираха за иманярските ровове наоколо до обекта.

Д-р Веселин Игнатов, археолог в РИМ-Сливен, който е управлявал екипа, направил откритието на обекта през 2008 година, споделя, че иманяри са извадили две антични колесници, на към 50 метра източно от могилата. Според кмета на село Караново при огледа от полицията е установено, че са счупени панели от структурата към могилата, само че нищо не е било взето, не се е удостоверила информацията, че е било копано в основата на обекта. Според нея изкопите не са дело на локални хора, само че набезите на иманяри не са казус. Последният сходен случай е през предходната есен в друга равнища, където също е било разкопано.

Т.нар. Карановска могила бе открита през 2008 година, след иманярски покушения. Открити бяха антична каляска и гроб с ритуална площадка.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР